Αρχική » Μαρωνείας Παντελεήμων : ψηλά τις σημαίες

Μαρωνείας Παντελεήμων : ψηλά τις σημαίες

από christina

Αύριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και ο μητροπολίτης Μαρωνείας Πανατελεήμων εξέδωσε ανκοίνωσν με την οποία καλεί τον λαό να τοποθετήσουν σε εμφανή θέση τη σημαία.

 

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Έχουν ήδη συμπληρωθεί εκατό συναπτά έτη από την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον κορμό της Ελληνικής επικράτειας, την 14η Μαίου του 1920. Σύσσωμες οι πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου με τη συμπαράσταση των πολιτιστικών φορέων της πόλης, τιμούν με εορταστικές εκδηλώσεις, την ημέρα που απέκτησε υπόσταση ο περίπου εξακοσίων ετών διακαής πόθος της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό.

Ημέρα ευφρόσυνη, ημέρα λαμπρή και κυρίως ορόσημο σημαντικότατου ιστορικού γεγονότος για τον Ελληνισμό μπορεί να χαρακτηριστεί η 14η Μαίου 1920. Αποτελεί τη χρονική αφετηρία της αποδέσμευσης της Θράκης από τις προσπάθειες αλλοίωσης των εθνικών της χαρακτηριστικών και της αλλοτρίωσης της πολιτιστικής της ταυτότητος. Είναι η απαρχή της ελεύθερης διαχείρισης της ιδιωτικής και δημοσίας ζωής των Θρακών με βάση τις αρχές, τους κανόνες και τις αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Τα στοιχεία αυτού του εκλεπτυσμένου πολιτισμού προστάτευσε και εδραίωσε στη Θράκη με τη δυναμική του παρουσία ο Ελληνικός στρατός, ο οποίος εισήλθε και εγκαταστάθηκε την 14η Μαίου 1920 στην Κομοτηνή «εν ζητοκραυγαίς και αλλαλαγμοίς χαράς και ενθουσιασμού» και ανέλαβε την φρούρηση της πόλης.

Η πλούσια ιστορία της Θράκης μαρτυρεί τους καταγεγραμμένους ηρωικούς επαναστατικούς αγώνες και τις επιβεβαιωμένες εκατόμβες θυσιών του Ελληνικού Λαού, για τη διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτοτήτάς του. Το γενναίο φρόνημα των Θρακιωτών, τον αδιάλειπτο αγώνα με υπέρτερες δυνάμεις και την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά της φυλής, τιμούμε στο παρόν καταθέτοντας ως τεκμήριο ευγνωμοσύνης στεφάνι δόξας και τιμής κατά πρώτον, σε όσους προσέφεραν για την απελευθέρωσή της το πολυτιμότερο αγαθό που διέθεταν, την ίδια τους τη ζωή και κατά δεύτερον σε όσους με προσωπικό αγώνα υπήρξαν αρωγοί στην υλοποίηση του οράματος της ελευθερίας.

Eίναι γνωστό, ότι τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Θράκης είναι πάντοτε συνυφασμένα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του Γένους μας, γι’ αυτό ο χαρακτήρας της εορτής των «Ελευθερίων» είναι εθνικοθρη-σκευτικός. Αυτό καταφανώς δηλώνεται από το γεγονός ότι ο Λαός της Ροδόπης και της Κομοτηνής, επειδή αποδίδει την απελευθέρωσή του στη Θεία βούληση και στην παρακλητική παρέμβαση της Θεοτόκου προς τον Σωτήρα Χριστό, πανηγυρίζει το χαρμόσυνο μήνυμα της αναγέννησής του τιμώντας την Πάνσεπτη Εικόνα της Θεομήτορος «Της Φανερωμένης», η οποία ενθρονισμένη στη Ιερά Μονή Βαθυρρύακος μεταφέρεται, την ημέρα του εορτασμού, με ευλάβεια στην πόλη της Κομοτηνής προς αγιασμό και προσκύνηση. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του πανηγυρικού εορτασμού αποδεικνύει τον σεβασμό προς την φιλόστοργον Θεομήτορα, αλλά και προς τις θρησκευτικές παραδόσεις που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το έτος που διανύουμε, τον πανηγυρισμό του γεγονότος της απελευθέρωσης σκιάζουν παράγοντες και καταστάσεις με αρνητικό χαρακτήρα. Η πανδημία του Κορωνοιού, τα περιοριστικά μέτρα προστασίας που έλαβε η Πολιτεία, δοκιμάζουν την ψυχική αντοχή και την πνευματική ισορροπία του Λαού. Αν σ΄αυτό το οδυνηρό γεγονός, προσθέσουμε την ανασφάλεια που προκαλεί η ψυχοφθόρα αγωνία για το μέλλον, την μακράς διαρκείας οικονομική κρίση, την αμφισβήτηση των αξιών και άλλα όμοια κατά το μέγεθος και την ένταση προβλήματα, δημιουργείται το συναίσθημα της χαρμολύπης. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε χαρά με την ευχαριστήρια Δοξολογία προς τον Άρχοντα της Ειρήνης Αναστάντα Κύριο για τη δωρεά της ελευθερίας, με την επίκληση της προστασίας και της ενίσχυσής Του, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών με αισιοδοξία, χωρίς το πνεύμα της μοιρολατρείας και της ηττοπάθειας.

Ο εορτασμός της 14ης Μαίου και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τελούνται σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της απελευθέρωσης. Παράλληλα όμως με το συναισθηματικό χαρακτήρα τους οι επετειακές εκδηλώσεις προβάλλουν και το λογοκρατούμενο περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα, στοχασμοί, προβληματισμοί, σκοπιμότητες, μηνύματα συμπλέκονται στο εσωτερικό τους. Από το σημαντικό περιεχόμενό τους οι ώριμοι πολίτες καλούνται να δεχθούν και να αφομοιώσουν αρετές που κοσμούν την άρτια ανθρώπινη προσωπικότητα, όπως τη σωφροσύνη, την εγκράτεια και την αλληλεγγύη για να αντιμετωπίζουν, όπως οι προγενέστεροι, με σοφία τα δεινά των καιρών. Οι νεότεροι από την πλευρά τους, οφείλουν να αντλήσουν παραδείγματα γενναίας συμπεριφοράς, αγωνιστικότητας, πατριωτισμού και αισιόδοξης αντίληψης για τη ζωή, επιπλέον να αναγνωρίσουν ως οφειλόμενο χρέος την τέλεση κατ΄έτος επετειακών εκδηλώσεων προς επίδειξη ευγνωμοσύνης για τους κοπιώδεις αγώνες των προγόνων.

Καταλήγοντας αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω το χριστεπώνυμο πλήρωμα των Ορθοδόξων, αφού τοποθετήσει την Ελληνική μας Σημαία σε περίοπτη θέση των σπιτιών τους, να τιμήσει τις θυσίες των επωνύμων και των ανωνύμων Θρακών και να συμμετέχει με ενθουσιασμό, θέρμη και υπευθυνότητα στις εορταστικές εκδηλώσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ