Kατά πλειοψηφία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση της  περιουσίας με την  Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, να αποκτά κατά κάποιο τρόπο λόγο συμβούλου επενδύσεων.

Οι αποφάσεις της ΕΚΥΟ θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ώστε να αποφεύγονται διάφορα προβλήματα και να αμφισβητούνται διάφορες αποφάσεις.

Το μεγάλο θέμα ωστόσο παραμένει η εκκλησιαστική περιουσία η οποία παραμένει αναξιοποίητη , ενώ υπάρχει και αυτή που αφορά ακίνητα  και τα οποία νοικιάζονται σε χαμηλές τιμές ή παραμένουν δεσμευμένα για πολλά χρόνια χωρίς να συνεισφέρουν όσο θα έπρεπε στα οικονομικά της Εκκλησίας τα οποία πλήττονται καθημερινά.

Εξ αιτίας αυτής της οικονομικής καχεξίας η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στις μητροπόλεις και  τη Σύνοδο τη δυνατότητα να ενταχθούν στους φορείς εκείνους που  θα διαχειριστούν προγράμματα  κοινωφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας σε διάφορους τομείς. Το μέτρο αφορά και  κυρίως τους δήμους αλλά θα επεκταθεί και στην Εκκλησία η οποία έχει τις υποδομές για  την υλοποιησή του.

Ηδη  η Ιερά Σύνοδος με σχετικό εγκύκλιο σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις, ζητά να γίνει καταγραφή αναγκών για την ένταξή τους, στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας εως τις 19 Μαΐου.

 

Εκτός της  κοινωφελούς εργασίας  το κύριο βάρος θα πέσει στην ΕΚΥΟ η οποία  και θα πρέπει να  επανεξετάσει πολλά ζητήματα διαχείρησης.Πλέον θα αποτελείται  από τρεις Αρχιερείς, ενός Ηγουμένου Ιεράς Μονής και τριών λαϊκών, με εμπειρία σε οικονομικά, τεχνικά και νομικά  οι οποίοι θα αποφασίζουν κατά πλειοψηφία:

Για την αγορά ή πώληση ή αξιοποίηση ή μετατροπή μετοχών και εν γένει κινητών αξιών, αλλά και για την επένδυση σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, repos και εν γένει σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Για την κατασκευή κτιρίων και έργων υποδομής, αλλά και για την αγορά και πώληση ακινήτων.

Για την μείωση ή διατήρηση σταθερού μισθώματος για χρονικό διάστημα άνω των τριών ετών, εφ’ όσον το αρχικό μίσθωμα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ή ζητείται περαιτέρω μείωση ή διατήρηση σταθερού μισθώματος ανεξαρτήτως του ύψους του μισθώματος.

Για την παροχή επιχορηγήσεων άνω των 30.000 ευρώ.

Για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επιχειρήσεις, για την ίδρυση κάθε νομικής μορφής εταιρειών και για την παραχώρηση ακινήτων προς διαχείριση.

Για τον δανεισμό από τράπεζες ή επενδυτικά ιδρύματα, αλλά και για την χορήγηση εγγυήσεων από την Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ των πάσης νομικής μορφής εταιρειών.

Για τη χάραξη των κατευθυντηρίων γραμμών της πολιτικής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, αλλά και των ιδρυομένων από την Εκκλησία της Ελλάδος παντός είδους εταιρειών.

Για δικαιοπραξίες και για δικαστικές και εξώδικες ενέργειες

Οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής είναι οριστικές, εκτός εάν αφορούν στην αγορά ή αντιπαροχή ή ανταλλαγή ακινήτων ή στην μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων (πέραν της δωδεκαετίας ή ανανέωση πέραν της εξαετίας) ή την μίσθωση δι’ ανταλλάγματος ή μηνιαίου μισθώματος άνω των 10.000 ευρώ ή την πώληση ακινήτων άνω των 50.000 ευρώ ή την αποποίηση κληρονομικού δικαιώματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτείται έγκριση της Διερκής Ιεράς Συνόδου για να καταστούν οριστικές.