Αρχική » Aγιολόγιο

Aγιολόγιο

από christina

Πέμπτη, 4-6

 

Μητροφάνους αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως (†326). Οσιομάρτυρος Ιωάννου ηγουμένου της Μοναγρίας. Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου. Οσίων Αλωνιού και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης.

 

Παρασκευή, 5-6

 

Ιερομαρτύρων Δωροθέου († 362) και Θεοδώρου, επισκόπων Τύρου. Δέκα Μαρτύρων, των εν Αιγύπτω: Απόλλωνος, Αρείου, Γοργίου, Λεωνίδου (πατρός Ωριγένους), Μαρκιανού, Νικάνδρου, Πάμφωνος, Υπερεχίου, Ειρήνης και Σελήνης (†δ΄ αι.). Μαρτύρων Πλουτάρχου και Σερίνου. Κόνωνος και Χριστόφορου, των από Ρώμης. Νόννου. Νεομάρτυρος Μάρκου, του νέου, του εν Χίω (1801). Οσίου Θεοδώρου δουκός, του Ρώσου.

 

Σάββατο, 6-6

 

Πέντε Παρθένων και Μαρτύρων: Μάρθας, Μαρίας, Κυράς Βαλερίας, Μαρκίας και της συνοδείας αυτών και Γελασίου. Νεομάρτυρος Μιχαήλ, του κηπουρού (†1770). Οσίων Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου Μονής των Δαλμάτων (†845), Ανούβ του σημειοφόρου, Αττάλου του θαυματουργού και Φώτα.

 

Κυριακή, 7-6

 

Μαρτύρων Αισίας, Ζηναΐδος της θαυματουργού, Θεοδότου του εν Αγκύρα, Ταρασίου και Ιωάννου. Ποταμιαίνης της παρθένου και Βασιλείδου του στρατιώτου. Οσιομαρτύρων Ιωάννου και Λυκαρίωνος. Οσίων Ανατολίου, Ανδρέου, Ανθίμου και Στεφάνου των πρεσβυτέρων και Σεβαστιανής της θαυματουργού. Ιερέος Παναγή Μπασιά εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας (†1883).

 

Δευτέρα, 8-6

 

Ανακομιδή λειψάνου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου (†319). Μαρτύρων Καλλιόπης, Νικάνδρου, Μαρκιανού και Μάρκου. Του αγίου Νεομάρτυρος Θεοφάνους, του εν Κων/πόλει (†1559). Οσίων Αθρέ, Θεοφίλου του Αγιορείτου, [Ναυκρατίου] και Παύλου του ομολογητού. Οσίας Μελανείας.

 

Τρίτη, 9-6

 

Κυρίλλου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†444). Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Θέκλης, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Μαρκίας και Ενναθά, των εν Περσία. Μαρτύρων Ανανίου, Ορέστου και Ροδίωνος. Των εν Χίω αγίων Τριών Παρθενομαρτύρων. Οσίου Κύρου.

 

Τετάρτη, 10-6

 

Ιερομάρτυρος Τιμοθέου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης (†313). Απολλώνιου και Νεανίσκου, του σοφωτάτου. Οσίων Αλεξίου επισκόπου Βιθυνίας, και Απολλώ επισκόπου. Οσίων Θεοφάνους, Πανσέμνης και Κανίδου, των «μακαρίων» (†369).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ