Αρχική » Αντιδράσεις από την Ρωσία για την Αγιά Σοφιά

Αντιδράσεις από την Ρωσία για την Αγιά Σοφιά

από christina

 Το Πατριαρχείο Μόσχας είναι η πρώτη Εκκλησία η οποία αντέδρασε στην πρόθεση του Ερντογάν νε μετατρέψει τη Αγιά Σοφιά σε επισκέψιμο τζαμί

Ο Πρόεδρος των Εξωτερικών του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε ότι “οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές”.

“Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Ιεράρχης.

Επίσης  ανέφερε ότι “οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα. Τώρα οι πιστοί μας, που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα προσπαθούν να επισκεφθούν αυτό το μέρος, για να αναβιώσουν τις ιερές αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό”.

Ενώ χαρακτήρισε σημαντικό  προσκύνημα για εκατομμύρια πιστών.”Οι τυχόν φήμες ότι αυτό το ιστορικό μνημείο θα αλλάξει καθεστώς και το προσκύνημα εκεί θα είναι αδύνατο, αφορά εκατομμύρια ανθρώπους”

Το θέμα της Αγιά Σοφιάς επανήλθε στο προσκήνιο μετά την θέση που διατύπωσε προχθές ο Τούρκος πρόεδρος ο  ιστορικός ναός να μετατραπεί σε τζαμί αλλά να διατηρήσει τον σημερινό χαρακτήρα του μουσείο προκειμένου να  μπορούν να τον επισκέπτονται τουρίστες.

Από την περίοδο που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε θέσει ως στόχο τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, χωρίς όμως να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.Ωστόσο, πολλές φορές ο ιμάμης ανέγνωσε το κοράνι ,όπως έκανε και στις 29 Μαΐου .Προς το παρόν αντιδράσεις υπάρχουν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού αλλά καμία από την Ουνέσκο ή την Ε.Ε αλλά και από καμία άλλη Εκκλησία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ