Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά στη Λέρο (ΦΩΤΟ)Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου Παναγή Μπασιά, ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, το εσπέρας, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, στην περιοχή «Γερμανός» της νήσου Λέρου, που ανήγειρε η ευσέβεια της οικογενείας Δημητρίου και Άννης Αναστασίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Κόλιας, ο πρόεδρος Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ κ.Π. Μαραβέλιας και πλήθος ευσεβών προσκυνητών, οι όποιοι τίμησαν την εορτή του Οσίου, αλλά και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, ο οποίος χάριτι Θεία φέρει το όνομα του Οσίου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας.

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ευάγγελος Χατζηλάρης, Χαράλαμπος Γιαμαίος, Ισίδωρος Λιβανός, Γιώργος Γουρλάς.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας αναφερθής στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου, ενώ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου ο αρχιμ. Γεδεών απηύθυνε εόρτιες ευχές στον ποιμενάρχη μας.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο, τους Ιεροψάλτες, το εκκλησίασμα, αλλά και τους κτήτορες του Ιερού Ναϋδρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, που του ευχήθηκαν «έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τους λαϊκούς υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία και των τριών νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, οι οποίοι καθημερινά τον βοηθούν στον δύσκολο αγώνα, το έργο και την αποστολή της τοπικής Εκκλησίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καθημερινή διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μοίρασε άρτο και διάφορα γλυκίσματα και εδέχθη τις ευχές όλου του εκκλησιάσματος.

 

 

Ο πρώτος Ιερός Ναός του Αγίου Παϊσίου στην Ι.Μ. Κανάγκας

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β’ θεμελιώθηκε σήμερα στην πόλη της Κανάγκα συνοικίας Γκάζα ο πρώτος Ναός εις τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος βαθιά συγκινημένος, στην τελετή της θεμελιώσεως μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου ο οποίος είναι αυτός που πάντοτε εμψυχώνει, στηρίζει και ευλογεί όλες τις ιεραποστολικές προσπάθειες και εργασίες της ιεραποστολής.

Επίσης έκανε μνεία στην προσωπική σχέση που είχε ο ίδιος με τον Όσιο, όταν ως μαθητής της Αθωνιάδος Σχολής επισκεπτόταν συνεχώς τον όσιο Παΐσιο στο ταπεινό του κελλί.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής « Από σήμερα θα έχετε στην περιοχή σας έναν νέον πατέρα, Πατέρα γλυκύ, στοργικό, πνευματικό, θαυματουργό με παρρησία προς τον Πανάγιο Θεό, αυτός θα σας προστατεύει και αυτός θα σας δείχνει τον δρόμο προς την ουράνια Βασιλεία.»

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο κάθε Ναός είναι και ένα Θείο δώρο και μια ευλογία από τον Θεό αλλά χρειάζονται και οι άνθρωποι εκείνοι που θα προσφέρουν τα χρήματα για την ανοικοδόμησή του.

Έτσι ευχαρίστησε τον Ιερέα π. Αναστάσιο Κοντολέων και τους νέους από τις αποθήκες Φιλύρου Θεσσαλονίκης, για την γενναία προσφορά του Ιερού Ναού και παρακάλεσε του πιστούς να ψάλλουν το «Κύριε Ελέησον» για τον πατέρα Αναστάσιο και για τους νέους που ιεραποστολικά εργάζονται κοντά του.

Παρών στην τελετή ο Δήμαρχος και ο Αστυνομικός διευθυντής της περιοχής που χαιρέτησαν με ενθουσιασμό και χαρά την ανοικοδόμηση του νέου Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου.

Δείτε το σχετικό βόντεο από Λέρο 

https://youtu.be/WdBY69aseAc