Αρχική » Πρωτοδικείο Αθηνών : νόμιμα έκλεισαν οι ναοί

Πρωτοδικείο Αθηνών : νόμιμα έκλεισαν οι ναοί

από christina

Oπως αναμενόταν απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία είχε απαγορευθεί η τέλεση θείας λειτουργίας στους ναούς της χώρας.

Η προσφυγή,  όπως αναφέρεται στο  orthodoxia.info, υπογράφεται από 16 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί κληρικοί, και κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 31 Μαρτίου.

Στην προσφυγή γίνεται λόγος για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς, σύμφωνα με τους αντιλέγοντες, η ολοκληρωτική απαγόρευση τέλεσης της θείας λειτουργίας δεν ήταν το μόνο εφικτό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα παρεμπόδιζε την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, “μεταξύ των οποίων είναι και η θεία Μετάληψη”.

Αντίθετα, η απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου υποστηρίζει πως τα μέτρα που καθόριζε η ΚΥΑ δικαιολογούνταν από τον κίνδυνο διασποράς του ιού τον οποίο αντιμετώπιζε άμεσα η χώρα. “Το Κράτος υποχρεούται από το Σύνταγμα να μεριμνά για την υγεία των πολιτών του”, αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό της προσφυγής πως παρεμποδίστηκε η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών, το δικαστήριο σημειώνει πως τα προσωρινά μέτρα “δεν επιβλήθηκαν ως ατομικές κυρώσεις, αλλά ως περιορισμοί στη συλλογική άσκηση ενός ατομικού δικαιώματος”. Με πιο απλά λόγια, το Διοικητικό Πρωτοδικείο υποστηρίζει πως δεν απαγορεύθηκε η ατομική άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών – η “κατ’ οίκον προσευχή”, δηλαδή – αλλά η κοινή λατρεία, κάτι το οποίο επέβαλλε “η προστασία του υπέρτερου αγαθού της υγείας των πολιτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ