Tις δικές του απαντήσεις δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.Μακάριος με άφορμή τα όσα γράφτηκαν γιατο  σπίτι των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων 

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανακοινώνει τα εξής, σε σχέση με την αγορά ακινήτου από το Consolidated Trust στο Σύδνεϋ, όπου είναι και η έδρα της:

1. Δεδομένου ότι: α. η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δε διαθέτει κατάλληλη αρχιεπισκοπική κατοικία, β. ο Αρχιεπίσκοπος και κάποιες από τις υπηρεσίες θα πρέπει να μεταφερθούν από τα Κεντρικά Γραφεία, λόγω της εκ βάθρων ανακαινίσεώς τους, μελετήθηκε κατ' αρχάς το ενδεχόμενο ενοικιάσεως ακινήτου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο, λόγω των υψηλών και ασύμφορων ενοικίων στο Σύδνεϋ, το Consolidated Trust αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου.

2. Μετά από μελέτη αγοράς κτηματομεσιτικού γραφείου προκρίθηκε το ακίνητο στην οδό Kent, αξίας 6,5 εκ. δολαρίων, αφενός μεν για την καταλληλότητά του για το συγκεκριμένο σκοπό, αφετέρου δε για τη μελλοντική υπεραξία του, η οποία εγγυάται μια άριστη επένδυση για την Αρχιεπισκοπή.

Στον επενδυτικό αυτό σκοπό συνέτεινε επίσης και το γεγονός ότι την ανακαίνιση του ακινήτου, η οποία αυξάνει την αξία του, ανέλαβε οικονομικώς εξ ολοκλήρου γνωστός επιχειρηματίας, ευεργέτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

3. Όλη η διαδικασία της αγοράς είναι καθ' όλα νόμιμη και δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση επ' αυτής.

Το ακίνητο αυτό δεν ανήκει σε ιδιώτη, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά απολύτως και εξ ολοκλήρου στο Consolidated Trust. Δεν εκκρεμεί κανένα δάνειο της Αρχιεπισκοπής σχετικά με τη συγκεκριμένη περιουσία.

4. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να διαμένει στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Διαψεύδουμε απερίφραστα όσους ισχυρίζονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαμένει στη συγκεκριμένη κατοικία ή ότι έχει δηλώσει ότι θα διαμένει εκεί και επισημαίνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση εκ μέρους του.

5. Δυστυχώς, κάποιοι, δίχως να είναι αρμόδιοι και δίχως να έχουν κάποια νομική ευθύνη, ανακινούν το ζήτημα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου με σκοπό να θίξουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, γράφοντας επιστολές και προκαλώντας δημοσιεύματα.

Υπεύθυνα και επίσημα δηλώνουμε ότι το Consolidated Trust εκπροσωπείται μόνο από τα μέλη του. Πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του Consolidated Trust που προέρχονται από οπουδήποτε αλλού προφανώς δεν είναι αντικειμενικές και αξιόπιστες και διασπείρονται γιατί εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.