Υπό τον έλεγχο ενός υπερσυντηρητικού μοναχού που αρνείται την ύπαρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, πέρασε ένα γυναικείο μοναστήρι λίγο έξω από την πόλη του Γεκατερίνμπουργκ, στην κεντρική Ρωσία. Ο Σεργκέι Ρομανόφ πήρε με το «έτσι θέλω» τον έλεγχο του μοναστηριού την Τρίτη, αναγκάζοντας αρκετές καλόγριες να το εγκαταλείψουν. Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς ο ιερέας έχει δηλώσει ότι μόνο μία «βίαιη εισβολή των Αρχών» θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει το μοναστήρι.

Οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες θέσεις του ιερέα ανάγκασαν τις ρωσικές Αρχές να του απαγορεύσουν να κηρύττει τον Απρίλιο, καθώς ενθάρρυνε τους πιστούς να μην υπακούουν στους υγειονομικούς κανόνες που επέβαλε το Κρεμλίνο για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Λίγο αργότερα, του επιβλήθηκε ακόμη αυστηρότερη ποινή για τη στάση του, με τις εκκλησιαστικές Αρχές να του στερούν το δικαίωμα να φοράει σταυρό τον Μάιο. Ο μοναχός Σεργκεί έχει χαρακτηρίσει την πανδημία της COVID-19 ως «ψευτοπανδημία», κατηγορώντας του ηγέτες της εκκλησίας «για συνεργασία με τους πρόδρομους του Αντίχριστου», για την απόφαση τους να συναινέσουν με το κλείσιμο των εκκλησιών κατά τους προηγούμενους δύο μήνες.

Η πρωτοβουλία του να «καταλάβει» το μοναστήρι μπήκε σε εφαρμογή την επομένη μίας εκκλησιαστικής συνεδρίασης σχετικά με το μέλλον του στους κόλπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από την οποία έφυγε αφού πρώτα δήλωσε ότι έχει καθαρή τη συνείδηση του και πως θα εγκαταλείψει το μοναστήρι μόνο «σηκωτός».

Πρώην αστυνομικός, ο Σεργκέι Ρομανόφ πέρασε 13 χρόνια της ζωής του στη φυλακή για φόνο, με πολλούς υποστηρικτές του να αρνούνται μέχρι και σήμερα την ενοχή του. Ο μοναχός άλλαξε νόμιμα το όνομα του σε Νικολάι Ρομανόφ προς τιμήν του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας, Νικολάου Β' και θεωρείται ηγετική φιγούρα του σκιώδους κινήματος νοσταλγών της τσαρικής εποχής, που δραστηριοποιείται μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Στο παρελθόν έχει λάβει εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και ακραία συντηρητικές θέσεις, ισχυριζόμενος ότι ο Αντίχριστος θα εμφανισθεί στη Ρωσία ως αντίπαλον δέος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ασκώντας έντονη κριτική σε νόμους εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας και των αντισημιτικών κηρυγμάτων από ιερείς.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 7.790 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τον αριθμό να είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες στη Ρωσία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τις 561.091, ενώ οι θάνατοι τους 7.660, με άλλους 182 θανάτους να σημειώνονται τις τελευταίες 24 ώρες.