Δέκα άτομα το μήνα  αποτεφρώνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο  στη χώρα μας. Στο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα συνολικά 980 άτομα έχουν επιλέξει την καύση , ένας αριθμός που μάλλον δεν δικαιώνει  όλους εκείνους που είχαν προβάλει την καύση ως κοινωνική ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κ. Αντώνη Αλακιώτη , σε συνεντευξή του στο protothema.gr τόνισε πως ο αριθμός αυτός δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός υποστηρίζοντας πως πολλοί συγγενείς ς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή. «Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο όσοι προτιμούν την καύση  μπορούν να κάνουν μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστέυονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.
 

Με αυτό τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανέξαρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό».
Σύμφωνα με τον κ.Αλακιώτη  το αποτεφρωτήριο για να είναι βιώσιμο χρειάζεται 1.100 με 1.200 αποτεφρώσεις το χρόνο.

Από τα 980 άτομα που έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρωθεί οι περισσότεροι είναι άνδρες. Το πρώτο άτομο που αποτεφρώθηκε ήταν γυναίκα, ενώ στη συνέχεια αν και πίστευε ότι οι γυναίκες θα είχαν τα πρωτεία τελικά το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο.
 

 

«Ο Σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο η αποτέφρωση είναι πάνω από 50%. Πέρυσι στην Αμερική το ποσοστό αποτέφρωσης έφθασε το 53 %. Στην Αγγλία το ποσοστό είναι 80%, στο 63% είναι στη Γερμανία και 80% στην Τσεχία. Όλος ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος αποτεφρώνεται όλες οι ελληνόφωνες εκκλησίες δίνουν την ευχή στους Έλληνες να αποτεφρωθούν Τη Μαρία Κάλας την έψαλαν και όλοι ήξεραν ότι θα αποτεφρωθεί. Μόνο εδώ η Ιερά Σύνοδος εμμένει στο να μην ψάλουν τους νεκρούς. Η Εκκλησία τιμωρεί τα παιδιά και τους συγγενείς γιατί ο νεκρός έχει πεθάνει και τους τιμωρεί επειδή ο νεκρός αποφάσισε να αποτεφρωθεί. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να μην εκτελείται η τελευταία επιθυμία του ανθρώπου. Αυτό είναι βάρβαρο».

Ο αγώνας του κ. Αλακιώτη για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια, όταν το 1996 έδωσε υπόσχεση στο φίλο του γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη ότι θα τον αποτέφρωνε στην Ελλάδα. Αλλά ο Παύλος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή το 2004 και ο κ. Αλακιώτης μαζί με τον αδερφό του Μοσχίδη Γιώργο τον πήγαν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση μιας και στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε νόμος για την αποτέφρωση. Αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στο φίλο του την κράτησε και έγινε πράξη ύστερα από 23 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος. Όπως είπε  σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Χριστόδουλο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα. Και από το 2006 πέρασαν άλλα 13 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όποτε εγκαινιάστηκε στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο.