Αρχική » Ιερές αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά

Ιερές αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά

από christina

 

Για «βέβηλες ενέργειες που στόχο έχουν την αποδόμηση των παραδόσεων του Γένους μας» κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Σύρου Τήνου Δωρόθεος, σχολιάζοντας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε δήλωσή του στο «protothema.gr» ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου Δωρόθεος για την Αγία Σοφία λέει: «Παρόμοιες βέβηλες ενέργειες που στοχεύουν, προφανώς αλυσιτελώς στην αποδόμηση των απαράγραπτων παραδόσεων του Γένους μας και στην αποκαθήλωση των ιερών και των οσίων μας, όχι μόνο δεν κάμπτουν το φρόνημα των Ορθοδόξων Χριστιανών και δη των Ελλήνων, αλλά το καθιστούν ακόμα πιο κραταιό».

Σε ανακοινωσή της η μητρόπολη Μαρωνείας αναφέρει:

Θλίψη, πικρία καὶ ἀπογοήτευση προκαλεῖ σὲ ὅλους τοὺς Ἕλληνες, σὲ ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους, σὲ ὅλους τοὺς Χριστιανοὺς ἀλλὰ καὶ σὲ κάθε πολιτισμένο ἄνθρωπο ἡ χθεσινὴ εἴδηση τῆς μετατροπῆς τῆς Ἁγίας Σοφίας σὲ μουσουλμανικὸ τζαμί.

Ἡ πράξη αὐτὴ ἀποτελεῖ πρόκληση γιὰ τὴν πίστη μας καὶ γιὰ τὸν πολιτισμό μας, εἶναι μιὰ πράξη ποὺ στοχεύει στὴ διαγραφὴ τῆς μνήμης, μιὰ πρόκληση, ὅπως καὶ πολλὲς ἄλλες στὴ Μέση Ἀνατολή, ποὺ στοχεύει στὴν διαστρέβλωση τῆς ἱστορίας, στὴν διαστροφὴ τῆς πολιτιστικῆς ἱστορίας τῶν Ἑλλήνων.

Γιὰ έμᾶς, τὸ Γένος τῶν Ἐλλήνων Ὀρθοδόξων, ἡ Ἁγία Σοφία εἶναι ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία, εἶναι τὸ κέντρο τῆς πίστεώς μας. Εἶναι ἡ Σοφία τοῦ Θεοῦ, ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὁ κυριάρχης τοῦ γένους τῶν ἀνθρώπων, ὁ κυριάρχης τοῦ Γένους τῶν Χριστιανῶν, ὁ προστάτης καὶ λυτρωτής μας. 

Ἡ Ἁγία Σοφία, ἠ Μεγάλη Ἐκκλησία, εἶναι ἕνα οἰκουμενικό, ἕνα ἐμβληματικὸ μνημεῖο, ἕνα μεγάλο ἀρχιτεκτονικὸ καὶ αἰσθητικὸ ἐπίτευγμα, ἕνα μνημεῖο παγκόσμιας πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς, γιὰ τὸ ὁποῖο εἴμαστε πραγματικὰ ὑπερήφανοι γιὰ τὰ ἐπιτεύγματα τῶν πατέρων μας, εἶναι ἕνα μνημεῖο ποὺ διασώζει τὴν μνήμη μας, τὴν κρατᾶ ζωντανή, γιατὶ οἱ καμπάνες τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας κτυποῦν καθημερινὰ στὴν ψυχή μας, παρὰ τοὺς ἕξι αἰῶνες τῆς αἰχμαλωσίας της. 

Αὐτὴ ἡ θρησκευτικὴ καὶ πολιτιστικὴ βεβήλωση τοῦ οἰκουμενικοῦ μνημείου, προκαλεῖ τὴν παγκόσμια κοινότητα καὶ ταυτόχρονα καλεῖ ὅλους τοὺς χριστιανούς, ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους, ὅλους τοὺς Ἕλληνες σὲ ἐγρήγορση. Μας καλεί νὰ ἀναλογισθοῦμε τὶς εὐθύνες μας ἀπέναντι στὴν πίστη μας καὶ στὸν πολιτισμό μας.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας  στην οποία αναφέρει οτι “η Αγία Σοφία ανήκει σε όλο τον κόσμο”

 

Με βαθύτατη θλίψη και πόνο ψυχής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Αυστραλίας, όλος ο κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες και οι εκατοντάδες χιλιάδες Ορθοδόξων πιστών στην πέμπτη Ήπειρο και σε όλη την Ωκεανία πληροφορηθήκαμε την, άνευ αναγκαιότητας, απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μεταποιήσει την Αγία Σοφία, σε μουσουλμανικό Τέμενος.

Δυστυχώς, κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό, γι᾽ αυτό και γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα.

Η απόφαση αυτή είναι άδικη πρωτίστως για το λαό της Τουρκίας και το μέλλον του, ενώ αποδεικνύει ασέβεια στη μνήμη του ιδρυτού της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Η απόφαση αυτή συνιστά ιεροσυλία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, το οποίο παράλληλα αποτελεί και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Η Αγία Σοφία ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να είναι ένα αιώνιο σύμβολο. Ψάλλομε το “Τη Υπερμάχω” και νοερώς κάνουμε το προσκύνημά μας στην Αγία Σοφία.

Κλείνουμε τα μάτια μας και αισθανόμαστε τον πρώτο τρούλο της ανθρώπινης ιστορίας να σκεπάζει όλη την οικουμένη. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα.

Προσευχόμαστε και πιστεύομε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία ενώπιον της ιστορίας και της ανθρωπότητας.

Ο  πατριάρχης Αξεκανδρείας Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος επισημαίνει οτι” η  Τουρκία έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι”

 

Με μεγάλη θλίψη και προβληματισμό πληροφορήθηκα την μετατροπή του πιο ιστορικού χριστιανικού μνημείου της Ανατολής, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η πρόκληση αυτή έρχεται να ταράξει και να θολώσει ακόμα περισσότερο τα ήδη ταραγμένα νερά από την πανδημία του κορονοϊού.

Ενώ την περίοδο αυτή πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι να αγωνιστούμε για να παλέψουμε ενάντια στον αόρατο εχθρό της πανδημίας, η Τουρκία έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των θρησκειών.

Ενώ εμείς στην Αίγυπτο απολαμβάνουμε της θρησκευτικής ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης, ενώ ο πρόεδρος μας κ. Σίσσυ καθημερινά παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας στις χριστιανικές μας εκκλησίες, ενώ οι πολιτικές και πολιτειακές αρχές της Νειλοχώρας μας επιτρέπουν ελεύθερα να λειτουργούμε τους ναούς μας, να τους συντηρούμε, να τους ανακαινίζουμε και να τους εξωραΐζουμε, στην Τουρκία βλέπουμε να χρησιμοποιούνται τα θρησκευτικά και πολιτιστικά δικαιώματα για αλλοτριους σκοπούς, και πάνω απ’ όλα βλέπουμε να αλλοιώνεται η ιστορία και να προκαλείται ο διχασμός για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Από την Καθέδρα του Αγίου Μάρκου προσευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να βασιλεύσει η ειρήνη του Θεού σε όλο τον 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ