Αρχική » Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την Αγιά Σοφιά

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την Αγιά Σοφιά

από christina

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η απόφαση αυτή που αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων της τουρκικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια, αφενός μεν συνιστά μία ευθεία και βάναυση πρόκληση προς τον ελληνισμό και την χριστιανοσύνη, αφετέρου επισφραγίζει με εκκωφαντικό τρόπο την στρατηγική επιλογή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, για πλήρη και αμετάκλητη ρήξη των σχέσεων με τη Δύση και την μετατροπή της γείτονος χώρας από κοσμικό σε ισλαμικό κράτος.

Η Αγιά Σοφιά, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, είναι ένα οικουμενικό μνημείο που εντάσσεται από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία έχει και τη θεσμική αρμοδιότητα για την προστασία της, με την Σύμβαση του 1972 (World Heritage Convention).

Η επιλογή αυτή της Τουρκίας για πλήρη ρήξη των σχέσεων της με τη Δύση, αποτελεί ζήτημα πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό αλλά κυρίως και πρωτίστως γεωπολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Τουρκία του Ερντογάν πλέον, αναμφισβήτητα συνιστά σοβαρή και υπαρκτή απειλή, όχι μόνο για τη χώρα μας και τον ελληνισμό, αλλά και για τις χώρες της Ευρώπης. Η διαμορφωθείσα κατάσταση ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, να αναλάβει άμεσα διπλωματικές πρωτοβουλίες  εντός των υπερεθνικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ο.Η.Ε.), ώστε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα σε διεθνές επίπεδο και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και δραστικά η εξ ανατολών απειλή. Ταυτόχρονα ενώνουμε αυτή την στιγμή την φωνή μας, με την φωνή όλων των προοδευτικών πολιτών της Τουρκίας οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ακύρωση της απόφασης αυτής.

Η Αγιά Σοφιά και μαζί όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου, δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως λάφυρο κανενός. Άλλωστε ο περίφημος τρούλος της είναι μυστηριακά τόσο μεγάλος, που μπορεί να χωρέσει όλη την ανθρωπότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ