Αρχική » Toν καλό και τον κακό αστυνομικό παίζουν Κρεμλίνο και Εκκλησία στη Ρωσία για την Αγιά Σοφια

Toν καλό και τον κακό αστυνομικό παίζουν Κρεμλίνο και Εκκλησία στη Ρωσία για την Αγιά Σοφια

από christina

 

Το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνομικού παίζει το Κρεμλίνο και το Πατριαρχείο Μόσχας. με το πού του δήλωσε  με τον πιο κυνικό τρόπο ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης οτι οι τουρίστες θα έχουν όφελος γιατί δεν θα πληρώνουν εισιτήριο ήρθε η Εκκλησία διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των ορθοδόξων με δική της ανακοίνωση εκφράζει  της βαθιά λύπη για το γεγονός ότι η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας ήρε το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και τον μεταβιβάζει για λατρευτική χρήση στη μουσουλμανική κοινότητα, σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι πολυάριθμες διεθνείς αντιδράσεις από κράτη, εκκλησίες διαφόρων ομολογιών και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Και προειδοποιεί μάλιστα ότι η εν λόγω απόφαση «θίγει τα θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών παγκοσμίως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της διαθρησκειακής ισορροπίας και της αλληλοκατανοήσεως μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων όχι μόνον στην ίδια την Τουρκία, αλλά και σε άλλους τόπους». 

«Απευθυνόμενοι προς τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες με ιδιαίτερη θλίψη επισημαίνουμε», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «ότι ο Ορθόδοξος κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα διχασμένος ένα τόσο δυσάρεστο για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία γεγονός, πράγμα που αποτελεί άμεση συνέπεια της αντικανονικής νομιμοποιήσεως του σχίσματος στην Ουκρανία και εξασθένησε τις δυνατότητές μας από κοινού να αντιπαρατεθούμε στις νέες πνευματικές απειλές και τις πολιτιστικές προκλήσεις».

Όπως επισημαίνει η ρωσική εκκλησιαστική ιεραρχία «υπό συνθήκες όπου ο χριστιανισμός είναι διωκόμενη θρησκεία σε πολλά σημεία του πλανήτη, όταν συνεχίζεται η φυγή χριστιανών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η δεδομένη απόφαση των τουρκικών Αρχών προκαλεί ιδιαίτερο πόνο», σημειώνοντας ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας «στη συνείδηση εκατομμυρίων χριστιανών εξακολουθεί να παραμένει Ναός», ο οποίος ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική σημασία. 

«Σήμερα, σε μια εποχή αυξανόμενης χριστιανοφοβίας και ενισχυόμενης πιέσεως της κοσμικής κοινωνίας στην Εκκλησία», τονίζει η ρωσική Ιερά Σύνοδος, «η ενότητα είναι ακόμη πιο απαραίτητη από άλλοτε», γι’ αυτό και καλεί «τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες από κοινού, εν πνεύματι ειρήνης και αγάπης Χριστού, να αναζητήσουμε διέξοδο από την κρίση». 

«Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την προστασία των ως εκ θαύματος σωζόμενων ανεκτίμητης αξίας χριστιανικών ψηφιδωτών και θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των χριστιανών προσκυνητών σε αυτά», καταλήγει η ειδική δήλωση της ρωσικής Ιεράς Συνόδου, η οποία απευθύνθηκε επίσης και προς τη διεθνή κοινότητα με την έκκληση «να συνδράμει παντοιοτρόπως στη διαφύλαξη του ιδιαίτερου καθεστώτος του Ναού της Αγίας Σοφίας, που έχει διαχρονική σημασία για όλους τους χριστιανούς». 

Οι  ανατριχιαστικές δηλώσεις Πεσκόφ

Πιο προκλητικοί και από τον Ερντογάν εμφανίζονται οι Ρώσοι αξιωματούχοι για το θέμα της Αγιά Σοφιάς.Δεν φτάνει που χαρακτηρίζουν εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η μετατροπή σε τέμενος , τώρα μιλάνε για όφελος των ρώσων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη γιατί δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.

Η νέα πρόκληση  έρχεται από τον  εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,  ο ποίος  “μας καθησύχασε”  πως οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας δεν θα επηρεαστούν μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, προσθέτοντας ότι θα κάνει καλό στους Ρώσους τουρίστες.

Σε συνέντευξή του με τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Avtoradio, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Ρώσοι θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τον ιστορικό χώρο δωρεάν, σε αντίθεση με τα «αρκετά ακριβά εισιτήρια» όταν ήταν μουσείο.

Είπε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται τη θέση του Πατριάρχη της Μόσχας και ολόκληρης της Ρωσίας επί του θέματος, η οποία διαφέρει από τη θέση του κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δεν αναμένει ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα επηρεάσει τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Εξήρε τη σχέση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες μοιράζονται ένα παρόμοιο στυλ εργασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ