Αρχική » Και…οι μουσουλμάνοι της Αφρικής θυσιάζουν ζώα για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί!

Και…οι μουσουλμάνοι της Αφρικής θυσιάζουν ζώα για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί!

από christina

MΚΟ και  άλλες οργανώσεις στην Αφρική που χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ώστε να απεικονίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν ηγέτη του ισλαμικού κόσμου. Διοργανώνουν εκδηλώσεις για την προώθηση αυτής της εικόνας του Ερντογάν, καθώς και της τουρκικής πολιτικής ατζέντας.

Η εφημερίδα Yeni Şafak, που εκφράζει το καθεστώς, ανήκει στον όμιλο Albayrak, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και έχει πραγματοποιήσει πολλές επενδύσεις στην Αφρική. Ο όμιλος κατασκευάζει μονάδες στέγασης που χρηματοδοτούνται από τουρκικές υπηρεσίες στη Σομαλία από το 2011. Επιπλέον, ανέλαβε την κατασκευή του λιμανιού στο Μογκαντίσου το 2014. Το 2018 ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Γουινέας ότι ο όμιλος Albayrak θα λειτουργούσε το συμβατικό τμήμα του αυτόνομου λιμένα Conakry (PAC), το οποίο διαχειρίζεται φορτία χωρίς εμπορευματοκιβώτια για μια περίοδο 25 ετών.

Η Yeni Şafak μετέδωσε ένα βίντεο μιας τελετής που διοργάνωσε μια τουρκική ΜΚΟ στο Τόγκο της Αφρικής. Οι ντόπιοι απεικονίζονται να θυσιάζουν ζώα προς τιμήν της απόφασης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να τον επαινούν σαν «ηγέτη της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου».

Ένας ντόπιος λέει το «ποίημά» του μπροστά στην κάμερα: «Δόξα τον Αλλάχ που μας δώσατε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο μας άφησε ως κληρονομιά ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Κατακτητής. Αμήν. Θυσιάζουμε αυτά τα ζώα γι’ αυτό. Αμήν. Ο Θεός ας ευλογεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου. Αμήν. Είθε ο Θεός να του δώσει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αμήν. Αυτός μας ευχαρίστησε πάρα πολύ και προσευχόμαστε να τον κάνει και ο Θεός ευτυχισμένος. Αμήν».

Η επικείμενη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή στις 24 Ιουλίου, επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μουσουλμάνων από κάθε γωνιά του κόσμου. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, τουρκικές πρεσβείες και οργανώσεις προετοιμάζονται να προβάλουν ζωντανά την προσευχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αξιοποιεί τη θρησκεία και τις πολιτικές ευαισθησίες στην Αφρική για να προωθήσει το ισλαμικό του μήνυμα και να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στην «Μαύρη Ήπειρο». Ο Ερντογάν δεν παραλείπει να προτρέπει Αφρικανούς ηγέτες, με τους οποίους διατηρεί καλές σχέσεις, να υποστηρίξουν αυτές τις ΜΚΟ, όπως επίσης και τις τουρκικές εταιρείες.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ