Αρχική » Ζητάει και τα ρέστα ο Ερντογάν

Ζητάει και τα ρέστα ο Ερντογάν

από christina

 

Αθήνα και Αγκυρα συνερχίσουν τις αντεγκλήσεις για την Αγιά Σοφιά με τη διεθνή κοινή γνώμη να διαπιστώνει ότι ο Ερντογάν  είναι άκαμπτος στο θέμα της μεταροπής σε τέμενος.

Τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Αγία Σοφία επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων .Λαβή για μια ακόμη φορά έδωσαν οι Τούρκοι οι οποίοι με προκλητικό τρόπο κατηγόρησαν την Ελλάδα για την αντιδρασή της στο θέμα της Αγιά Σοφιάς και το Αιγαίο.

 «Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά έδειξε την αντίθεσή της στο Ισλάμ. Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα πρέπει να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδωσαν σημασία στη σημαία μας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία» σημείωνε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ελληνική απάντηση

Με μια σκληρή, σύντομη αλλά ουσιαστική ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας.

Όλα αυτά μία μέρα μετά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε σαν άλλος πορθητής, με την παρουσία του την πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Μονάχα 14 ημέρες, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε τουρκικό ανώτατο δικαστήριο για την κατάργηση του καθεστώτος  ως μουσείο και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει στο ΑΠΕ ότι «η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο και συνεργασία».

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης στις 13 Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ