Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου Τιράνων, συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Απολλωνίας και Φίερι κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος, ενώ ο Μακαριώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος.

Με αφορμή την επέτειο, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρθηκε στο κήρυγμα του, μεταξύ άλλων, στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, παρομοιάζοντας το θαύμα του χορτασμού των 5000 ανθρώπων με την πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας από την στιγμή της ίδρυσης της μέχρι σήμερα.

«Ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο το γεγονός εκείνο του θαύματος, που με ελάχιστα μέσα ο Κύριος κάλυψε μια τεράστια ανάγκη 5000 ανδρών και των οικογενειών τους. Όσοι έχουμε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια την ιστορία εδώ στην Αλβανία, έχουμε δει αυτό το θαύμα χειροπιαστά να επαναλαμβάνεται. Δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα γεγονός ιστορικό του Ευαγγελίου αλλά μια πραγματικότητα δική μας. Μέσα σε μια φοβερή ερημιά, πολύ σκληρή πολλές φορές, δεν είχαμε καθόλου τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του λαού, τις πνευματικές και τις υλικές. Ο Κύριος μας με ένα τρόπο θαυμαστό, έδινε συνεχώς λύσεις. Οι παλαιότεροι θυμόσαστε πως ξεκινήσαμε σε μια εκκλησία χαλασμένη σε μια πάροδο των Τιράνων, και πως σήμερα με την χάρη του Θεού ζούμε όλη αυτή την άνθηση και την καρποφορία της Εκκλησίας μας.», – επισήμανε ο Μακαριώτατος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην πανδημία, κάλεσε τους πιστούς να τηρούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, να κρατούν τις φυσικές αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα να δυναμώσουν την επικοινωνία με τον Χριστό.

«Εκείνο το οποίο όμως όλοι θα πρέπει σε αυτή την καινούρια περίοδο, που αντιμετωπίζουμε και πολλές άλλες δυσκολίες με τον κορωνοϊό, να συμπληρώσουμε αυτά τα οποία μας λένε οι υπεύθυνες υγειονομικές αρχές, με μια άλλη πνευματική αρχή. Το σύνθημα, στο οποίο επιμένουν είναι «κρατήστε αποστάσεις μεταξύ σας». Νομίζω το πνευματικό σύνθημα, το οποίο εμείς μπορούμε να προσθέσουμε είναι «κρατήστε αποστάσεις μεταξύ σας φυσικές, αλλά δυναμώστε την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ σας, την ψυχική και την πνευματική, και ιδιαίτερα δυναμώστε την επικοινωνία σας μαζί με τον Χριστό που είναι το κέντρο της ζωής, και της δυνάμεως και της ελπίδος.»..