Αρχική » Προχωρούν οι εργασίες για τον ’Αγιο Νικόλαο που θυμίζει Αγιά Σοφιά…

Προχωρούν οι εργασίες για τον ’Αγιο Νικόλαο που θυμίζει Αγιά Σοφιά…

από christina

Ο περιβόητος ναός του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης θα αρχίσει και πάλι να κατασκευάζεται .Πλέον για τα οικονομικά προβλήματα έχει βρεθεί λύση με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021 ,που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον τρομοκρατική επίθεση.

Με μήνυμα του  προς τους πιστούς στο τεύχος Ιουλίου  της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του Εθνικού Προσκυνήματος «St. Nicholas National Shrine Monthly Update», ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής   κ.Ελπιδοφόρος συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με την Αγιά Σοφιά:

Σας γράφω σε αυτές τις ζοφερές ημέρες, όταν η αγαπημένη μας Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε τζαμί. Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έμπνευση για το σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου προήλθε από την Αγιά Σοφιά, όπως μπορείτε να δείτε από την υπέροχη σειρά σχεδίων νερομπογιάς του αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Βαθιά εμπνευσμένος από την υπέροχη εικόνα πάνω από την νότια πύλη, η οποία απεικονίζει τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να προσφέρει την Πόλη και τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό να προσφέρει την Αγιά Σοφιά στην Θεοτόκο και στο Θείο Βρέφος, ο αρχιτέκτονας μορφοποίησε θαυμάσια την εικόνα της Παναγίας στο σχέδιο της Εκκλησίας. Και για να εδραιωθεί αυτή η σύνδεση με την Αγία Σοφία, ο τρούλος του Αγίου Νικολάου θα έχει σαράντα ραβδώσεις, όπως έχει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας, για να βλέπει όλος ο κόσμος μια ζωντανή θύμηση της Μεγάλης Εκκλησίας.

Αυτή η καλλιτεχνική σύνδεση είναι επίσης πνευματική. Ακόμα και όταν η Αγιά Σοφιά χρησιμοποιείται για να επιτύχει τους κοντόφθαλμους και αποκλειστικούς στόχους της “δόξας” και κυριαρχίας, ο Ιερός Ναός και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα γίνει μια ανοικτή και περιεκτική μαρτυρία της μέγιστης ανθρώπινης προσδοκίας για το Θείο. Για χίλια χρόνια, η Αγιά Σοφιά ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα – θρησκευτικό ή άλλου είδους – στον κόσμο. Ο Άγιος Νικόλαος θα είναι τόσο μεγάλος, αλλά όχι σε φυσική μορφή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ