Πως πρέπει να αντιδράσει ο πιστός για την καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Το ερώτημα αυτό απασχολεί και την επίσημη Εκκλησία αλλά και πολλούς παράγοντες οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει και νέος κίνδυνος περιορισμού των εκδηλώσεων λατρείας.

Οι ειδικοί αλλά και το σύνολο της Ιεραρχίας εφιστά την προσοχή σε όλους.Και μόνο γι αυτό οι πιστοί δεν θα πρέπει να αγνοούν δέκα βασικές αλήθειες που πρέπει να τις αξιολογεί πριν τις απορρίψει :

-Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πιο πιστό από κανέναν , πόσο μάλλον από τους αρχιερείς οι οποίοι έχουν , όπως είναι φυσικό, παραπάνω ..θεολογική κατάρτιση.

-Όταν όλοι οι χώροι συνάθροισης υπόκεινται σε απαγορεύσεις δεν γίνεται να εξαιρούνται ναοί, οι άλλες εκδηλώσεις, ακόμη και για λόγους «παιδαγωγικούς». Πρώτη η Εκκλησία πρέπει να δίνει το παράδειγμα πειθαρχίας έστω και για να δώσει το παράδειγμα και σε άλλους.

-Το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι σημαντικό και το μοναδικό ίσως που χρειάζεται προσοχή  και από την Πολιτεία.Ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν την επιστήμη . Δεν είναι θεολόγοι , είναι τεχνοκράτες που πρέπει να εξετάζουν κάποια πράγματα. Η Εκκλησία οφείλει να πείσει την Πολιτεία… Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και τις συνθήκες που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν οι πιστοί σε μη ορθόδοξες χώρες όπου τα μέτρα είναι υποχρεωτικά.

-Τα πανηγύρια και οι λιτανείες είναι ιερά για τον χριστιανό αλλά ουδείς γνωρίζει τι είναι ο διπλανός του.Αλλωστε τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν από εκδρομείς που είχαν επιστρέψει από τους Άγιους Τόπους.

-Κανένας πιστός δεν θα πρέπει να ασχολείται με διάφορες διαδώσεις που λένε ότι η πανδημία είναι μύθος, ή είναι έργο του αντίχριστου ή των ισχυρών που θέλουν να μας «φυτέψουν» «τσιπάκια» για να μας ελέγχουν.

-Κανένας πιστός δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική κάποιων που «πουλάνε» συμβουλές για να σωθούμε από τον κορωνοϊό.

-Η χρήση μάσκας δεν προσβάλλει τα θεία. Είναι θέμα συνήθειας…ακόμη και αν κάποιος πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ας τη φορέσει για να στείλει ένα μήνυμα πειθαρχίας σε όλους.

-Η επίσημη Εκκλησία έχει  αποδεχτεί τα μέτρα και τα έχει στηρίξει , όχι γιατί δεν πιστεύει αλλά γιατί είναι υποχρεωμένη να συμβαδίζει με την πολιτεία.

-Το ερώτημα που διατυπώνουν κάποιοι γιατί επιτρέπουν στα μπάρ κόσμο και όχι στην εκκλησία δεν μπορεί να έχει βάση.Η εκκλησία δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία (αλίμονο) και οι πιστοί δεν έχουν πολλά κοινά με τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής.

-Τέλος , ο πιστός, ο κάθε πιστός ακολουθεί τον δρόμο του…Δεν λέει γιατί αυτός και εγώ; Δεν είναι άβουλο όν και οφείλει να ακολουθεί  τον Θείο Λόγο και όχι κάποιους θεολογούντες.