H Πολιτική Προστασία στην ουσία απαγορεύει τις λιτανείες σε αντίθεση με την Εκκλησία η οποία εκτιμά ότι αυτές θα γίνουν με μεγάλη προσοχή με και ευθύνη  κάθε ιεράρχη. Ηδη για τις 11 του μήνα ο μητροπολίτης Κερκύρας ανακοίνωσε ότι η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος θα γίνει εντός του ναού. Ωστόσο , υπάρχει προβληματισμός για τις λιτανείες του Δεκαπεντάγουστου και σε περιοχές όπως η Τήνος, η Πάρος ,η Σουμελά  αλλά και όπου  δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσέρχονται κάθε χρόνο, με την Εκκλησία να μην έ ει αποφασίσει οριστικά.Το θέμα έχει διχάσει και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει οριστικα.

Αν και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως «κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα», η ανακοίνωση της τελευταίας ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα.

Σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, σύμφωνα με το τελευταίο εγκύκλιο σημείωμα προς τους ναούς, «η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά περί «αναστολής», όπως ρητά τονίζει η Πολιτική Προστασία, που επικαλείται μάλιστα σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου. Αντ’ αυτού, η Εκκλησία της Ελλάδος «πετά το μπαλάκι» στους ναούς και τους πιστούς… συμβουλεύοντάς τους να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να κάνουν μια σύντομη περιφορά της εικόνας.

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις στην Παναγία της Τήνου, καθώς και άλλα μέρη, όπου χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για το προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου.

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου

Μιλώντας στο ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ουσιαστικά «αδειάζει» την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε σύσταση από την Εκκλησία για αναστολή των λιτανειών και καμία Αρχή δεν κοινοποίησε απόφαση στην Ιερά Σύνοδο για τις λιτανείες.

«Εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμηνύει πως εναπόκειται στην κρίση κάθε ποιμενάρχη αν θα γίνουν οι λιτανείες. «Οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν, υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος» πρόσθεσε.