Αρχική » Καναδά Σωτήριος: ”Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ουδέν μικρόβιο μεταδίδεται”

Καναδά Σωτήριος: ”Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ουδέν μικρόβιο μεταδίδεται”

από christina

Απαντώντας σε επιστολή για τον τρόπο μετάδοσης της  Θείας Κοινωνίας ο μητροπολίτης Καναδά κ.Σωτήριος αναφέρει

Πιστεύω, ὀτι πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη Θεία Κοινωνία με τον τρόπο μετάδοσής της. Το μυστήριον είναι η Θεία Κοινωνία, δηλαδή το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Το μυστήριο είναι μυστήριο και δεν εξηγείται, ούτε χρειάζεται αποδείξεις. Η μόνη απόδειξη είναι το να ζει ο πιστός το μυστήριο με την πίστη του. Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ουδέν μικρόβιο μεταδίδεται.

Η Εκκλησία μας στην δισχιλιετή ιστορία της έχει χρησιμοποιήσει διαφόρους τρόπους μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας.

Εσωκλεἰω τον εκατοστό πρώτο (101) ιερό κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου το 691-2 μ.Χ., για να ιδείτε τί επιτρέπεται και τί δεν επιτρέπεται.

Δυστυχώς, ο κανόνας αυτός παρεκάμφθη -μόνο ο Θεός γνωρίζει πώς και γιατί- και επεκράτησαν πρακτικές μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, οι οποίες δεν συμφωνούν με τον ιερό αυτό κανόνα.

Η ουσία είναι ο xριστιανός να πιστεύει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Να το λαμβάνει και να το ζει χωρίς να επηρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο η Θεία Κοινωνία μεταδίδεται.

Δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα. Ὀποιος είναι πιστός, ταπεινός και όντως ζει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν χρειάζεται να ακούσει τίποτε άλλο, παρά με πολλή πίστη να λαβαίνει και να ζει το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Η λέξη λειτουργία είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει έργο του λαού. Όποιος τελεί Θ. Λειτουργία και δεν δίδει Θεία Κοινωνία στον λαό (τους ορθοδόξους χριστιανούς) κάνει μεγάλη αμαρτία.΅

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ