Αρχική » Φιλίππων: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα κάνει λιτανείες

Φιλίππων: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα κάνει λιτανείες

από christina

 

 

Στον Αθήνα 9,84 και τον Γιάννη Λαβράνο μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι λιτανείες ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία δομή με τους υπευθύνους, τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο, τους Αρχιερείς και τους κληρικούς γενικότερα. Η Εκκλησία όμως είναι και οι πιστοί μας, όλοι μας, είναι δηλαδή οι ψυχές, άνθρωποι. Οι άνθρωποι λοιπόν μέσα σε αυτή την διαδικασία είναι ελεύθεροι. Η Εκκλησία προτρέπει, λέγει, τηρεί εκείνα τα οποία πρέπει να τηρήσει, οι άνθρωποι όμως κατά κάποιον τρόπο δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία διαδικασία η οποία να είναι απαγορευτική, δηλαδή να πούμε «έλα εδώ εσύ, βάλε μάσκα ή βγες έξω ή μπες μέσα. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα κάνει τις λιτανείες» – ανέφερε μεταξύ  μιλώντας στονν 9,84 ο μητροπολίτης Φιλίππων κ.Στέφανος.

«Δεν είναι μόνο η έννοια μίας λιτανεύσεως, είναι η έννοια η συνολική στο πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα θέμα συνωστισμού. Είπα στην προηγούμενη μου παρέμβαση, στις παραλίες τι γίνεται; Εκεί γιατί δεν βγαίνει μία ΚΥΑ να απαγορευτούν; Αφού γίνεται συνωστισμός. Δεν μεταδίδεται εκεί ο ιός;» ,,πρόσθεσε.

«Οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε και πρέπει σε αυτή την υπόθεση για την υγεία μας να είμαστε ενωμένοι σε όλα και για όλα. Δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ πραγμάτων μιας λιτανείας, μιας προσευχής – που γίνεται τόση συζήτηση – και να συγκρίνονται φερειπείν κάποια μεγέθη έτσι όπως είναι. Σας ερωτώ, γίνεται μία διαδήλωση τώρα, μία συγκέντρωση σε μία πλατεία, εκεί γιατί δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για το τι θα γίνει; Εκεί δεν γίνεται συνωστισμός; Θα μπορούσε και η λιτανεία να γίνει με πρόληψη, με αποστάσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει και εκεί κάτι παρόμοιο;» – συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

«Φαίνεται δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ότι εμείς σαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας είμαστε χαμηλού νοητικού επιπέδου και ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την δημόσια υγεία όσο ενδιαφέρονται όλοι οι άλλοι» – τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φιλίππων.

Απααντώντας σε σχετική ερώτηση για τιςε διακρίσεις τόνισε: «Δεν είναι θέμα διακρίσεων, η λέξη είναι λάθος, ούτε σύγκριση. Λέω ότι δεν υπάρχει συνέπεια στην ενότητα αντιμετωπίσεως του προβλήματος. Διότι εμείς σαν Εκκλησία, έτσι ακριβώς όπως είμαστε, διότι Εκκλησία είμαστε όλοι στην θεολογία Της, όσοι είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, λέω ότι αυτό σαν γεγονός είναι καθολικό. Δεν είναι να κρύβομαι και να λέω δεν με βλέπουν, δεν φοράω μάσκα, με βλέπουν, την βάζω. Ή πολύ περισσότερο να δω κάποιον που δεν φορά μάσκα ή κάποιον που βήχει και να τον θεωρώ ότι αυτός μεταφέρει τον ιό, άρα μακρυά. Χρειάζεται μία σύνεση στην υπόθεση αυτή, είναι πολύ σοβαρή, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Εκκλησία μας πάντοτε συμπάσχει, συμβαδίζει και συνεργεί δηλαδή συνεργάζεται μαζί με όλους και για όλα. Αλλά όχι να φαίνεται κατά κάποιον τρόπο ότι η Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται επειδή είναι οπισθοδρομική ή επειδή είναι οτιδήποτε άλλο και να έχουμε και κάποιες παρακρούσεις συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι να λένε «δεν αντιλαμβάνονται, πρέπει αυτό, πρέπει εκείνο» που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ μέσα στην εκκλησία» .

«Το εξετάζω συνολικά σαν γεγονός, είμαστε ένα κράτος, είμαστε η Ελλάδα μας, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πλειονότητα, βαπτισμένοι και μη, αδιάφοροι και μη. Αντιμετωπίσαμε με σύνεση, με πικρία εκ μέρους της Εκκλησίας το πρώτο Πάσχα με κλειστές εκκλησίες, με δυσκολίες μεγάλες στην υπόθεση αυτή και δόξω τω Θεώ φανήκαμε ενωμένοι. Ε, τώρα θα αφήσουμε να δημιουργηθούν εντάσεις ότι η Εκκλησία ακούει ή δεν ακούει. Αυτά είναι αδιανόητα μέσα στην ελευθερία των ανθρώπων. Δεν είναι καιρός για να συγκρουόμαστε για θέματα που είναι τόσο απλά» – υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Για τις επιπτώσεις που έχει και  για τις εκκλησίες ο κορωνοϊός είπε:«Τώρα έτσι όπως έχει γίνει οι άνθρωποι μέσα στις εκκλησίες έχουν ελαττωθεί λόγω του φόβου αυτού που έχει προκληθεί και μάλιστα πιστεύω αναίτια. Οι ανακοινώσεις, οι συμβουλές, οι προτροπές δεν πρέπει να προκαλούν φόβο, πρέπει να δίνουν δύναμη για να αντιμετωπίσουμε κάτι. Ξέρετε τι προβλήματα έχουμε με υπερήλικες που φοβούνται να βγουν έξω επειδή θα πεθάνουν; Να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να το αντιληφθούμε αλλά όχι και να βρεθούμε σε μία άλλη εντελώς διαφορετική τακτική».Τι θα πείραζε τώρα ένας παπάς σε ένα χωριό, τώρα που είναι της Παναγίας, να μαζευτούν πάνω στο βουνό, να πάρει την Εικόνα και να την περιφέρει γύρω από την εκκλησία; Εδώ περάσαμε κρισιμότερες καταστάσεις και στιγμές. Η Εικόνα μας, η ευσέβειά μας, η Παναγία μας ήταν η ελπίδα μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ