Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, και πνευματική χαρά πραγματοποιήθηκε προσκύνημα-εκκλησιασμός, μετά από 41 έτη στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα στην Κύπρο, την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου.

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι χριστιανοί του Τράχωνα και άλλοι πιστοί από τα ελεύθερα μέρη της νήσου συνάχθηκαν, με δάκρυα στα μάτια, και συμμετείχαν στον Εκκλησιασμό με υποδειγματική υπομονή και συνεργασία σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της κατεχόμενης ενορίας.

Συναισθηματικά φορτισμένοι και φορτωμένοι με χιλιάδες αναμνήσεις, οι Τραχωνίτες πληγώθηκαν από την εικόνα που αντίκρισαν της εκκλησίας, ξεγυμνωμένης από ό,τι θα θύμιζε τις παλαιές ημέρες πριν την εισβολή του 1974.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι, μέσα στην πνευματική ευφορία της εορτής των Χριστουγέννων εορτάζουμε την Παναγία μας, τη μητέρα του Σωτήρα και Λυτρωτή μας.  Η χάρις της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Τράχωνα έσυρε τα βήματα των πιστών στην κατεχόμενη εκκλησία, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση των εορταστών και μνημόσυνα των προαπελθώντων κληρικών, διδασκάλων, ευεργετών, κοινοταρχών και εκκλησιαστικών επιτρόπων της Παναγίας του Τράχωνα. Ίδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ιερομόναχο Καλλίστρατο, ο οποίος παραμένει σταθμός για την πνευματική και εκκλησιαστική ζωή του Τράχωνα στην πρόσφατη ιστορική φάση της Εκκλησίας, από το 1916 έως το 1974.