Αρχική » Χαλκίδος Χρυσόστομος: ”Η Εκκλησία και η Θεία Ευχαριστία είναι χώρος εστίασης”

Χαλκίδος Χρυσόστομος: ”Η Εκκλησία και η Θεία Ευχαριστία είναι χώρος εστίασης”

από christina

 

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με συμμετοχή του πιστού Λαού του Θεού, τόσο σε Ενορίες, μικρά Παρεκκλήσια, αλλά και Ιερές Μονές, οι οποίες ιδιαιτέρως τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την  Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γυμνού του Δήμου Ερετρίας και πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον Αρχιμ. Ρωμανό Μπασινά – Εφημέριο της Ενορίας, άλλους Ιερείς της περιοχής και το Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, κατά την οποία πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος και πολλά μέλη του περί αυτόν Δημοτικού Συμβουλίου, συντεταγμένοι με τις προβλέψεις της Πολιτείας και τις συμβουλές τις Ι. Συνόδου για τον περιορισμό διασποράς του νέου κορωνοϊού, προσήλθαν να προσκυνήσουν την χάρη της Θεοτόκου και να εναποθέσουν και δι’ αυτού του τρόπου, τις ελπίδες τους στις ακοίμητες πρεσβείες της προς τον Θεό.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι το έργο της Θεοτόκου είναι η αποτύπωση της φιλανθρωπίας του Θεού, αφού δι’ Αυτής ο Θεάνθρωπος Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, ανέτειλε στον κόσμο και τον προσκάλεσε, εκ νέου, διά της αναστάσεως, στην αιωνιότητα. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα επιμέρους θαυμαστά γεγονότα της κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως αυτά διασώζονται από την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, και τόνισε την αξία της Θείας Μεταλήψεως, ως ένδειξη αγάπης του Χριστού προς τους ανθρώπους, αφού ο Ίδιος είναι που διαδίδεται και χαρίζεται, διά της αγίας λαβίδας, προς όλους, αλλά και ως απόδειξη της μεταξύ μας, των χριστιανών, αγάπης, αφού μεταλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό, αποδεχόμαστε και ομολογούμε την μεταξύ μας αδελφοσύνη, ως σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Σταυροφόρο-Οικονόμο τον αφυπηρετήσαντα Εφημέριο της Ενορίας Λάμαρης Διρφύων, π. Ιωάννη Κοκονό, τιμώντας τον για την τεσσαρακονταπενταετή ιερατική διακονία του.

Την επομένη ημέρα, Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενετείρας του πόλεως, του Βασιλικού Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό -Ιεροκήρυκα, τους Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη – Εφημέριο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Κωνσταντίνο Λοβέρδο-Εφημέριο Ι. Ν. Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Ο Σεβασμιώτατος, απευθύνοντας λόγο πνευματικής οικοδομής προς τους προσελθόντες πιστούς, μεταξύ των οποίων και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακκελαράκη, άλλοι Αντιδήμαρχοι και Δημ. Σύμβουλοι και ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ομίλησε σχετικά με την Θεοτόκο και την κοίμησή Της, διά της οποίας αναδεικνύεται η νέα πραγματικότητα που χάρισε ο Χριστός στον κόσμο, μετατρέποντας τον θάνατο από τέρμα σε διάβαση και αξιώνοντας τους ανθρώπους, ως ψυχοσωματικές ενότητες, να μετέχουν των ουρανίων και αιωνίων δωρεών, οι οποίες δεν πρόκειται να μας χαρισθούν μόνο μετά θάνατον, αλλά τις γευόμαστε και στον παρόντα χρόνο, κάθε φορά που μετέχουμε των ζωοποιών Αχράντων Μυστηρίων στη Θεία Λειτουργία.

Έτσι η Εκκλησία και η Θεία Λειτουργία είναι ο όντως χώρος εστίασης των πιστών, διότι δεν προσερχόμαστε σε μια παθητική παρακολούθηση των τελουμένων, αλλά συμμετέχουμε στο Μυστήριο ενεργά, διά της προσευχής και της θείας μεταλήψεως, τρώγοντας το αναστημένο Σώμα και πίνοντας το ζωοποιό Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Σχεδόν όλο το εκκλησίασμα μετείχε στα Άχραντα Μυστήρια και λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία και την ένζηλη προσήλωση όλων των πιστών προς τα τελούμενα, ευχήθηκε δε σε όσες και όσους εορτάζουν, αλλά και σε όλο το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού η Παναγία είναι η Μητέρα όλων μας.

 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ