Αρχική » Αντιδράσεις από τη μια ,αδιαφορία από την άλλη

Αντιδράσεις από τη μια ,αδιαφορία από την άλλη

από christina

 

Πληθαίνουν οι ανιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος για την Μονή της Χώρας , ταυτόχρονα όμως αυξάνεται και η αδιαφορία των Τούρκων για το τι λέι η διεθνής κοινή γμώμη δημιουργώντας ένα κλίμα εντασης  και επίδειξης ισχύος.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης έιναι μεταξύ των φορέων εκείνων που αντέδρασαν όταν έγινε γνωστή η απόφαση :

 

Η «Εις Άδου Κάθοδος» του σύγχρονου ΠολιτισμούΑκόμη μία θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο Πολιτισμό αποτελεί η μετατροπήτης Μονής της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ) σε τζαμί.

Ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 στη θέση παλαιότερων κτισμάτων τα οποία ανάγονται στον 6ο και 9ο αιώνα. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τη μετατροπή της Μονής και πάλι σε τζαμί.Η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα από τα μείζονα βυζαντινά μνημεία και είναι γνωστή παγκοσμίως για τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της. Μοναδικά μνημεία –τα οποία βρίσκονται πλέον υπό κίνδυνο– με αποκορύφωμα την αριστουργηματική τοιχογραφία με τίτλο: «Εις Άδου Κάθοδος» (1315-1320).

Η παγκόσμια διανόηση και οι άνθρωποι του πολιτισμού, όπως και ο κάθε πολίτης, θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα φίμωσης της Ιστορίας, καταστολής της Τέχνης, αλλά και επιστροφής σε έναν πολιτιστικό Μεσαίωνα όπου θα απουσιάζει ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η ανοχή, η καταλλαγή, αλλά και η αληθινή ιστορική ταυτότητα της του Κωνσταντίνου Πόλεως.

Την μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί σχολιάζουν τα ΜΜΕ σε Αυστρία και Γαλλία 

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) στην ιστοσελίδα της επισημαίνει πως «αρκετές εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η πρώην Μονή της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ) στην Κωνσταντινούπολη είναι πλέον επίσης ένα τζαμί. Το κτίριο, το οποίο τη δεκαετία του 1940 είχε ανακηρυχθεί σε μουσείο θα ανοίξει για ισλαμική προσευχή, όπως αναφέρεται σε διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Όπως σημειώνεται, τον Ιούλιο η μετατροπή του εμβληματικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, προκάλεσε πολλές, διεθνείς κριτικές. «Στις 10 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το προηγούμενο καθεστώς και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για μελλοντική χρήση ως τζαμί» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει, «στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Ερντογάν και εκατοντάδων πιστών η πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας είχαν καλυφθεί οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από τους χριστιανοβυζαντινούς χρόνους, ενώ είχαν προηγηθεί έντονες διεθνείς διαμαρτυρίες -ιδιαίτερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία- κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου. «Ανάγεται στον 6ο αιώνα και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά λόγω των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Το 1511, η έως τότε εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς» γράφει.

Στο ίδιο πνεύμα είναι το αντίστοιχο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Wiener Zeitung και άλλων ιστοσελίδων αυστριακών μέσων ενημέρωσης.

AFP: Μια ακόμη ορθόδοξη εκκλησία γίνεται τζαμί, μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει πως η διαταγή Ερντογάν για τη «μετατροπή ακόμη μιας αρχαίας ορθόδοξης εκκλησίας», η οποία είχε μετατραπεί σε τέμενος και έπειτα σε δημοφιλές μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας» έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αναγνωρισμένου μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ σε τέμενος.

Μετατράπηκε σε μουσείο όταν η κοσμική Τουρκία γεννιόταν από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Το άρθρο αναφέρει πως η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε Μουσείο Καριγιέ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, «την εποχή που η Τουρκία προχώρησε με τη δημιουργία μιας πιο κοσμικής νέας δημοκρατίας η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

«Ομάδα Αμερικανών ιστορικών τέχνης βοήθησαν τότε στην ανακαίνισή των αρχικών ψηφιδωτών της εκκλησίας και το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1958» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μάχες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που επισκέφθηκε το μνημείο λίγο μετά την δημοσίευση του διατάγματος του Ερντογάν, ανέφερε ότι το μουσείο παραμένει ανοικτό για τους επισκέπτες σε αντίθεση με την Αγία Σοφία η οποία είχε κλείσει αμέσως για τη μετατροπή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ