Το Σάββατο 22 Αυγούστου ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα για την ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς με την προτροπή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, πραγματοποιήθηκε η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του ιεροδιακόνου κ. John Sullivan από το Bunbury. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της πανδημίας.

Η ιστορική σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας που άτομο από άλλη θρησκεία ασπάστηκε την Ορθόδοξη πίστη και χειροτονείται ιερέας.

Η χειροτονία του έγινε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρουσία όλου του κλήρου της πολιτείας.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έγινε στα αγγλικά και έψαλλε η αγγλική Χορωδία του ναού. Ο πατέρας Ιωάννης (Father John) θα είναι ο νέος εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Bunbury και οι λειτουργίες στο ναό θα γίνονται από εδώ και στο εξής στην Αγγλική γλώσσα. Θα αντικαταστήσει τον αγαπητό πατέρα Σωτήρη Βλαχόπουλο, που ήταν ο εφημέριος του Ναού για χρόνια τώρα.

Πρόκειται για ένα απλό Αυστραλό με το χαρακτηριστικό αυστραλιανό χιούμορ και τρόπο ζωής. Παλιότερα είχε εργαστεί ως αστυνομικός αλλά και οδηγός βυτιοφόρου καυσίμων. Ζει με τη σύζυγο Άννα και τα τρία τους παιδιά στο Bunbury.

 

Σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε ότι μετά από 30 χρόνια που ακολουθούσε άλλο δόγμα της χριστιανικής πίστης, άρχισε να αναζητεί κάτι καινούργιο και ο δρόμος τον οδήγησε στη πρώτη εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ασπάστηκε την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και βαφτίστηκε με την γυναίκα σε ένα ποτάμι στην Ελλάδα εκεί όπου τέλεσαν αργότερα τον γάμο τους ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Για πνευματικούς, είχε τον πατέρα Θεόκλητο και τον πατέρα Εμμανουήλ Σταματίου που του έκανε την πρόταση να γίνει ιερέας και τον προετοίμασε.