Αρχική » Και η Αμμόχωστος οθωμανική κληρονομιά

Και η Αμμόχωστος οθωμανική κληρονομιά

από christina

 

Tην ώρα που η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ναυτική βάση στην  κατεχόμενη Αμμόχωστο το ψευδοκράτος έρχεται δια του «διευθυντή» του «τμήματος» βακουφίων του Ψευδοκράτους, Ιμπραχίμ Μπεντέρνα να χαρακτηρίσει την περιοχή “κληρονομιά”.

Όπως δήλωσε οθωμανικό «μιράσι»είναι ολόκληρη η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, περισσότερα από 2.400 στρέμματα στην Βάση Ακρωτηρίου και γενικά, το περίπου 40% ολόκληρης της Κύπρου!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο κ. Μπεντέρ ανάφερε ότι στην Κύπρο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν ιδρυθεί περίπου 2.200 ιδρύματα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι εδώ και 450 χρόνια οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν τα βακούφια αυτά, με τα έσοδα των οποίων χτίζουν σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία.
Ο κ. Μπεντέρ είπε ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για κάθε βακούφι στο νησί και μάλιστα σε ψηφιακή μορφή, και μπορεί να αναζητηθούν για οποιαδήποτε νομική υπόθεση χρειαστεί. « Στην συνολική έκταση της Κύπρου, το 39% του νησιού είναι βακούφικο με τίτλο ιδιοκτησίας και σε κάθε μέρος της Κύπρου υπάρχει μια βακούφικη περιουσία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βρετανικής περιόδου διοίκησης, μετά το 1878, τα περισσότερα βακούφικα οικόπεδα δόθηκαν στους Ε/κ και την εκκλησία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ιδρυμάτων/βακουφίων».

Ο κ. Μπεντέρ υποστήριξε ότι στα Βαρώσια περίπου 4.500 στρέμματα ανήκουν στα βακούφια Λαλά Μουσταφά, Αμπντουλάχ Πασιά και Μπιλάλ Αγά. Τόνισε μάλιστα, ότι ο Λαλά Μουσταφά αγόρασε στα Βαρώσια τη γη με δικά του χρήματα, αλλά την εποχή των Άγγλων, με τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο η περιουσία εκείνη δόθηκε σε Ε/κ. «Βασικά δεν δόθηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά το δικαίωμα χρήσης. Οι Άγγλοι το έχουν αυτό παραδεχθεί. Γι’ αυτό τα κλειστά Βαρώσια είναι 100% βακουφική περιουσία. Εμείς έχουμε στα χέρια μας όλους τους τίτλους  των βακουφίων και τους τίτλους ιδιοκτησίας των Άγγλων, που μπορούν να το αποδείξουν αυτό. Ελπίζω ότι τα Βαρώσια θ’ ανοίξουν και θα χρησιμοποιηθούν ως βακουφική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ