To Πατριαρχείο Μόσχας ανατρέπει στερεότυπα αιώνων ως προς τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία. Σε ένα , μέχρι τώρα , ανδροκρατούμενο θεσμό το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο συμπεριέλαβε  την Ηγουμένη Ξένη (Τσερνιέγα) η οποία είναι επικεφαλής τη Νομικής Υπηρεσίας του Πατριαρχείου, είναι η πρώτη γυναίκα μέλος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα  με το πρακτορείο TASS ο Βαχτάνγκ Κιπσίτζε, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ του Πατριαρχείου της Μόσχας, η Ηγουμένη Ξένη έχει συμμετάσχει επανειλημμένως συμμετάσχει στο έργο του Ανωτάτου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ως εμπειρογνώμονας.
Η Ηγουμένη Ξένη γεννήθηκε το 1971 στη Μόσχα, το 1993 αποφοίτησε από την Κρατική Νομική Ακαδημία της Μόσχας (MGLA) με πτυχίο στη Νομολογία. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα το «Νομικό μοντέλο της φιλανθρωπίας». Το 2004-2010, ήταν νομική σύμβουλος του Πατριαρχείου της Μόσχας και από το 2010 είναι υπεύθυνη για το Νομικό Τμήμα. Στις 26 Αυγούστου 2009 εκάρη μοναχή.
Το Ανώτατο Εκλησιαστικό Συμβούλιο είναι το εκτελεστικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και δημιουργήθηκε το 2011 μετά από πρωτοβουλία του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει καθαρά πως η Μόσχα επιχειρεί να κινηθεί έξω από τα στερεότυπα αλλά και κάποιους κανόνες ως προς τη θέση της γυναίκας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εξετάζει να γίνονται κληρικοί γυναίκες προερχόμενες από τις τάξεις των μοναχών οι οποίες το τελευταίο διάστημα κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο και προβ΄λλονται ιδιαιτέρως από το Πατριαρχείο.