Αρχική » Eκλογές στο Μαυροβούνιο σε εκκλησιαστικό φόντο

Eκλογές στο Μαυροβούνιο σε εκκλησιαστικό φόντο

από christina

‘Εντονο θρησκευτικό χρώμα θα έχουν οι εκλογές στο Μαυροβούνιο την Κυριακή.Ο απερχόμενος πρόεδρος Ο πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς,  θέτει ευθέως ένα δίλλημα που  προβληματίζει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σηματοδοτήσει αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θα γίνει ένα θεοκρατικό κράτος» τονίζει , κάντοντας κεντρικό σύνθημα ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω των μέτρων που έχει επιβάλλει κατά των Σέρβων.Η κρίση στην κοινωνία του Μαυροβουνίου άρχισε μετά την ψήφιση του νόμου για την θρησκευτικές ελευθερίες με τον οποίο  στην ουσία περνά στον έλεγχο του κράτους η περιουσία αιώνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κληρικοί και πιστοί που πρόσκεινται στην σερβική Εκκλησία συγκρότησαν  ειρηνικές πορείες , αποφασίστηκε διάλογος  ο οποίος διεκόπη λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση Τζουγκάνοβιτς δεν σταμάτησαν ποτέ και συνεχίστηκαν από τις αρχές με συλλήψεις Ιερέων και πιστών. Στο τμήμα οδηγήθηκε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, ενώ ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος συνελήφθη και η δίκη του μετά από δύο αναβολές, έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος  ο οποίος έχει φυλακιστεί πολλές φορές  με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του καλεί τους κατοίκους του Μαυροβουνίου να πάνε στις κάλπες όσο το δυνατόν πιο μαζικά για να υπερασπιστούν τα ιερά.
«Σε ηλικία 82 ετών, πηγαίνω στις κοινοβουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά τώρα, στις 30 Αυγούστου, και καλώ όλους τους Μαυροβούνιους, όλους τους κατοίκους του Μαυροβουνίου να ψηφίσουν υπέρ της υπεράσπισης των Ιερών μας, που δέχονται επίθεση σήμερα από εκείνους που αγνοούν ποιο είναι το Ιερό και σωστό.Την Κυριακή πηγαίνουμε όλοι στις εκλογές για την υπεράσπιση των Ιερών μας.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι έντιμος» υπογράμμισε λίγο αργότερο και υπενθύμισε ότι κάθε εξουσία που άσκησε διώξεις εναντίον της Εκκλησίας διαλύθηκε, όπως για παράδειγμα η ισχυρή ΕΣΣΔ.Εάν το Μαυροβούνιο σκοπεύει να επιβιώσει, θα πρέπει να επιτρέπει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. Και δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να είμαστε ίσοι στην πολιτεία μας όπως και οι άλλες θρησκείες. Πρέπει να αγωνιστούμε για να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ