Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς χοροστάτησε το Σάββατο 28/8, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Βαπτιστού Ιωάννου. Στην Ακολουθία παρέστησαν Κληρικοί της επαρχίας Αγιάς και ικανός αριθμός προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο κήρυγμά το ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της μετανοίας, που χαρακτήριζε την ζωή και το κήρυγμα του Προδρόμου: «η μετάνοια φανερώνει ότι ο άνθρωπος γνωρίζει ότι είναι δημιούργημα του Θεού και μπορεί να ζητά το έλεός Του, να στέκεται με ταπείνωση απέναντί Του και να νιώθει την ευεργεσία της συγχώρεσης. Ο Πρόδρομος κήρυξε την μετάνοια, σε μια εποχή που ο Θεός παιδαγωγούσε τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαφθαρεί και απομακρυνθεί από το θέλημά Του. Ο Πρόδρομος στηλίτευσε τις εκτροπές και την ανηθικότητα των αρχόντων, επεσήμανε την αθέτηση των εντολών του Θεού και κάλεσε σε μετάνοια, αναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την έλευση του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Θεός, χωρίς να δεσμεύει την ελευθερία μας, μας παιδαγωγεί, γιατί θέλει την σωτηρία μας. Και μια τέτοια παιδαγωγία είναι κι αυτή που βιώνει ο κόσμος τούτο τον καιρό της πανδημίας. Είναι η παιδαγωγία της ταπείνωσης, μήπως και καταλάβουμε ότι δεν είμαστε θεοί και ζητήσουμε το έλεος του Θεού. Είναι η παιδαγωγία, που μας καλεί σε μετάνοια, να γνωρίσουμε τον αληθινό μας εαυτό, κι όχι αυτόν που κρύβουμε πίσω από την μάσκα της υποκρισίας. Αυτήν καταδίκασε ο Χριστός στα πρόσωπα των Γραμματέων και Φαρισαίων, ενώ θεράπευσε, με αγάπη, τους μεγαλύτερους αμαρτωλούς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «ο Πρόδρομος γνώριζε ποιος ήταν, ποια ήταν η αποστολή του, ποιος ο θαυμαστός τρόπος της γεννήσεώς του, είχε αποκτήσει κύρος, μεταξύ του λαού και πιστούς μαθητές, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τον φοβούνται και να τον φθονούν οι ισχυροί. Κι όμως, δεν έστρεψε τα φώτα επάνω του, γιατί ήταν αυθεντικός οδηγός, προφήτης και διδάσκαλος και δεν μετέτρεψε τον εαυτό του σε είδωλο, για να τον προσκυνούν. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συχνά στην εκκλησιαστική ζωή. Πολλοί από εμάς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διδάξουμε και να καθοδηγήσουμε και ο Θεός μας προικίζει με τάλαντα, για να καρποφορήσει το έργο μας και πολλοί στηρίζονται σε εμάς. Και έρχεται η κρίσιμη στιγμή που οι οδηγοί, νομίζουν ότι το έργο είναι δικό τους και όχι του Θεού και μετατρέπονται σε είδωλα, οδηγώντας τους ανθρώπους όχι στον Χριστό, αλλά στον εαυτό τους. Όμως, έρχεται η στιγμή, που τα είδωλα γκρεμίζονται, γιατί είναι ψεύτικα. Και αλίμονο στις ψυχές, που αντί να δεσμευτούν με τον Χριστό, πίστεψαν στα είδωλα και κινδυνεύουν να γκρεμιστούν μαζί τους. Ο Πρόδρομος είπε ότι ο Χριστός είναι ο ισχυρός, όχι εγώ. Εγώ υποχωρώ για να ανεβεί Εκείνος, εγώ άνοιξα τον δρόμο, αλλά το δικό Του βάπτισμα θα σας σώσει. Η εποχή μας είναι προδρομική. Χρειαζόμαστε αυθεντικούς Προδρόμους, που θα διδάσκουν την αλήθεια, για να οδηγήσουν τους πιστούς στον Θεό. Όποιος ξεχαστεί, θα γκρεμιστεί, και δυστυχώς, θα παρασύρει και άλλους μαζί του».

 

Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τους πιστούς να μην παρασύρονται από «το είδωλο της ευλάβειας και της ηθικής, που οδηγεί στην ψευτοαυτάρκεια, στην αίσθηση της απόλυτης γνώσης, στην αντίληψη του αμύντορα και σωτήρα της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για έναν άκρατο ευσεβιστικό εγωισμό, που κρίνει τους πάντες και απομακρύνει από την σωτήρια ταπείνωση και την μετάνοια…».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής, παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας Κώστα Μαραβέγια και Αθανασίου Λιούπη και ικανού αριθμού προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.