Να ακολουθήσουμε τα λόγια και την διδασκαλία του τιμίου Προδρόμου που είναι επίκαιρα στην εποχή μας προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Σιατίστης Αθανάσιος.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε το Χριστό ως Θεό αν δεν έχει ισιώσει η καρδιά μας και δεν βγουν τα πάθη από μέσα μας”, τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο κ. Αθανάσιος, από το πανηγυρίζον εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Γιαγκόβη της Σιάτιστας και πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να δεχτούμε την διδασκαλία του Χριστού σαν κέντρο της ζωής μας, αν δεν έχουν φύγει από μέσα μας οι κακίες και οι αισχρές μας επιθυμίες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την διδασκαλία του Θεού και την ίδια την εκκλησία αν δεν φύγει από μέσα μας το εγώ”.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης παίρνοντας αφορμή από την εορτή του αγίου Ιωάννη, σημείωσε πως “αν δεν ακούσουμε τον τίμιο Πρόδρομο να είναι ευθεία η καρδιά μας ώστε να καλλιεργήσουμε τις αρετές μας και όχι τις κακίες μας, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια να έχουμε οδηγό στην ζωή μας το σκοτάδι και όχι το φως, το διάβολο και όχι το Θεό, το ψέμα και όχι την αλήθεια, την πλεονεξία και όχι την ελεημοσύνη”.

Ο κ. Αθανάσιος αναφερόμενος στην προσπάθεια του διαβόλου να επιβάλλεται στην ψυχή του ανθρώπου, υπογράμμισε πως “σαν ζιζάνιο θέλει να μας κάνει να κοιτάζουμε πιο πολύ τον εαυτό μας πάρα τους συνανθρώπους μας, να κοιτάζουμε πιο πολύ το σώμα μας και τα πάθη μας πάρα την ψυχή μας, με αποτέλεσμα να φεύγουν από πάνω μας οι αρετές που έχουμε”.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης κάλεσε τους πιστούς να μην αφήνουν το χρόνο της ζωής τους να περνάει έτσι καλλιεργώντας απλά κακίες και εγωισμούς, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “με αυτά θα μείνουμε και αυτά θα μας συνοδεύουν και στην άλλη ζωή. Όταν θα φύγουμε από εδώ δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας εκτός από αυτά που έχει μέσα η ψυχή μας” ενώ έκλεισε λέγοντας “να προσπαθήσουμε να διώξουμε από μέσα μας τις κακίες, τις ζήλιες και τις υπερηφάνειες, ώστε η ψυχή μας να έχει καλοσύνη και να είναι τέλεια στον παράδεισο”.