Αρχική » Νέο ευχολόγιο για το Στρατό στην Κύπρο

Νέο ευχολόγιο για το Στρατό στην Κύπρο

από christina

 

Μέσα στα πλαίσια του συνεχούς ενδιαφέροντος, συμπαράστασης και έμπρακτης αγάπης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Εκκλησία της Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και την Ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, λειτουργεί Θρησκευτική Υπηρεσία διαχρονικά, από το 1964.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι κληρωτοί Οπλίτες βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της προσευχητικής αναφοράς και της ποιμαντικής μέριμνας της Εκκλησίας μας, η οποία δέεται σε κάθε ιερή ακολουθία: «υπέρ του κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα φιλοχρίστου ημών στρατού»

Σήμερα, η όλη ενεργή λειτουργική και ποιμαντική δράση των Ιερέων-Συνεργατών της Διεύθυνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΦ και των Γραφείων Θρησκευτικού, τα οποία λειτουργούν σε επίπεδο Σχηματισμού, γίνεται πάνω σε εθελοντική, αλλά οργανωμένη και θεσμοθετιμένη βάση, με στόχο πάντοτε τη μετάδοση των αληθειών της πίστεως μας και του ορθόδοξου Χριστιανικού τρόπου ζωής και ήθους σε όλο το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Με στόχο την ομοιόμορφη και με εύκολο και πρακτικό τρόπο, τέλεση των ακολουθιών, που καλύπτουν τελετουργικά τις διάφορες δράσεις της Ε.Φ. εκδόθηκε για πρώτη φορά ειδικό ευχολόγιο το 2008.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη συνεχή αναβάθμιση της Ε.Φ., με στόχο την απρόσκοπτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και τα γεγονότα που έχουν συμβεί σε εθνικό επίπεδο, η Διεύθυνση Θρησκευτικού, προχώρησε στο τρέχον έτος 2020 στην 1η αναθεωρημένη έκδοση του στρατιωτικού ευχολογίου με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και σε συνεργασία με την ηγεσία της Ε.Φ.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ως νέα δεδομένα και γεγονότα, τα οποία έχουν συμβεί στην πορεία του χρόνου και θα έπρεπε να περιληφθούν τελετουργικά, είναι τα εξής:

η ανακύρηξη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Υπερμάχου Στρατηγού, ως προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, με επίσημο εορτασμό την 8ην Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Γενέσιον της Θεοτόκου)
Η καθιέρωση και εορτασμός του Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτου, ως προστάτη του Όπλου των Διαβιβάσεων την 12η Ιουλίου εκάστου έτους (εορτή του Αγίου)
Η εφαρμογή του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών, ανδρών και γυναικών.
Το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου 2011 (Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»)
Στοχεύοντας, η αναθεωρημένη έκδοση του Ευχολογίου να είναι πρακτικά πιο εύχρηστη, χωρίσαμε το νέο Ευχολόγιο σε δύο μέρη.

Το Μέρος Α΄ περιλαμβάνει τις ακολουθίες που τελούνται συχνά, όπως Αγιασμοί, Δοξολογίες, Ορκωμοσίες/Διαβεβαιώσεις, Επιμνημόσηνες Δεήσεις, Απονομές και διάφορες άλλες τελετές.

Το Μέρος Β΄ περιλαμβάνει ακολουθίες που τελούνται μια φορά το χρόνο ή σπανιότερα, όπως για παράδειγμα η Ακολουθία της Αναστάσεως, το Άγιο Ευχέλαιο, κοπή της Βασιλόπιτας, Θυρανοίξια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματικά το Ευχολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ένα πολύτιμο και χρήσιμο τελετουργικό εργαλείο για όλους τους Στρατιωτικούς Ιερείς, οι οποίοι με συνέπεια αγάπη και θείο ζήλο υπηρετούν τους ένστολους στρατιωτικά αδερφούς μας, ευλογώντας και ενισχύοντας τους πνευματικά με το λόγο τους και την όλη συμπεριφορά και δράση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ