Αρχική » Ο Κορωνοϊός, η Τουρκία, η ορθοδοξία και οι σχέσεις με την κυβέρνηση τα μεγάλα αγκάθια της νέας ΔΙΣ

Ο Κορωνοϊός, η Τουρκία, η ορθοδοξία και οι σχέσεις με την κυβέρνηση τα μεγάλα αγκάθια της νέας ΔΙΣ

από christina

 

Η νέα σύνθεση της ΔΙΣ η οποία ανέλαβε τη διοίκηση της Εκκλησίας από την 1η Σεπτεμβρίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά θεολογικά αλλά και πρακτικά ζητήματα, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αλλά και στη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της πανδημίας. Επιπροσθέτως η ελλαδική Εκκλησία θα πρέπει να κάνει τις δικές της παρεμβάσεις σε θέματα που απασχολούν την ορθοδοξία μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, αλλά και της συνεχιζόμενης έντασης στις σχέσεις του Φαναρίου με τη Μόσχα.

Στο περιθώριο αυτό η νέα ΔΙΣ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και μία σειρά από προβλήματα, τα οποία απορρέουν από την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το σύνολο των Μητροπόλεων, λόγω της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η εφαρμογή των μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, απαγορεύσεις τελετών) ήδη έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και μέσα στις τάξεις της Ιεραρχίας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αμφισβητούν την αυστηρότητα, ακόμη και τη χρησιμότητά τους.

Αν και όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει πειθαρχία, ωστόσο κατά καιρούς κάποιες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση, σε πιστούς και μη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη χρήση της μάσκας, για τη χρήση της οποίας πολλοί αντιδρούν, εντός και εκτός των ναών.

Πέρα από τα μέτρα, τα οικονομικά είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα για την Εκκλησία, καθώς η απαγόρευση των μυστηρίων και των πανηγυριών, αλλά και η ελεγχόμενη προσέλευση των πιστών, έχουν μειώσει δραματικά τα έσοδα, ενώ έχουν περιορίσει τις κοινωφελείς δράσεις των Μητροπόλεων.

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της ορθοδοξίας αναμφίβολα θα “ταλαιπωρήσουν” τη Σύνοδο, καθώς και η Ελλάδα έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται στις εξελίξεις. Η αντιμετώπιση των ορθόδοξων μνημείων από την Τουρκία και η μετατρπή τους σε χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, με αποκορύφωμα την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, μοιραία θα δημιουργήσει αρνητικές συνθήκες για τους ορθοδόξους σε όλο τον κόσμο.

Κυρίως όμως θα προκαλέσει προβλήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο λόγω της θέσης του δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά των αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

Μοιραία επίσης η Εκκλησία της Ελλάδας θα πρέπει να στηρίξει το Φανάρι, στις επιθέσεις που δέχεται κυρίως από τη Μόσχα λόγω της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ακόμη και στην περίπτωση της μετατροπής σε τεμένη των δύο ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον κ. Βαρθολομαίο. Αν και καταδίκασε την απόφαση της Αγκυρας, στην ουσία εξέφρασε απλώς ευχές να μην καταστραφούν τα ψηφιδωτά και οι εικόνες, κατηγορώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι δίχασε την ορθοδοξία.

Τα βαλκάνια και οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών ήταν και παραμένουν ένα μεγάλο αγκάθι, με την Ελλάδα να εμπλέκεται και λόγω παραδοσιακών συμμαχιών. Αυτή την περίοδο η μεγάλη δοκιμασία αφορά κυρίως το Πατριαρχείο Σερβίας το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, που επιδιώκουν την αυτοκεφαλία τους και τον περιορισμό της επιρροής των Σέρβων, τους οποίους στηρίζει ουσιαστικά η ρωσική Εκκλησία.

Το Φανάρι δεν έχει δεχτεί να συζητήσει το θέμα της αυτοκεφαλίας, με την Εκκλησία της Ελλάδος παραδοσιακά να στηρίζει το Πατριαρχείο Σερβίας. Η Σύνοδος αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για το ζήτημα, τηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες.

 

Τα μέλη της νέας ΔΙΣ θα έχουν δύσκολο έργο, ωστόσο πέραν των νέων, υπάρχουν και Ιεράρχες οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν χειριστεί με επιτυχία πολλά και δύσκολα θέματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ