Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου  στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην Ναύπακτο, έγινε η εκδήλωση «Φοιτητικό 2016», με κοπή της βασιλόπιτας και ομιλία τού Μητροπολίτη Ιερόθεου προς τούς φοιτητές.

Η ομιλία τού Μητροπολίτου είχε εφέτος θέμα «Η ποιμαντική της Εκκλησίας στον πόνο των σύγχρονων νέων». Ο Σεβασμιώτατος έκανε μια θεολογική εισαγωγή για τον πόνο τού ανθρώπου γενικά και ειδικότερα τού συγχρόνου νέου, πού φθάνει στο σημείο αντί για οράματα να καταλήγει στα ναρκωτικά, και για την κένωση τού Χριστού, πού από αγάπη κενώθηκε-ταπεινώθηκε για να πλησιάσει τον άνθρωπο, να μπει στην θέση του, να τού δείξει την αγάπη Του και να τον σώσει. Πλησίασε και την πόρνη και τον τελώνη και τον ληστή, και τούς θεράπευσε με την αγάπη Του.

Στην συνέχεια διηγήθηκε στους φοιτητές την πραγματική ιστορία της συναντησης ενός νεαρού ιατρού με έναν Ιερέα στην ψυχιατρική πτέρυγα τού Δαφνίου, στο τμήμα αποτοξίνωσης. Πρόκειται για έναν ελληνοαμερικανό Ιερέα, μαθητή των μεγάλων Θεολόγων τού 20ού αιώνα π. Γεωργίου Φλωρόφσκι και π. Ιωάννη Ρωμανίδη και τού Γέροντος Ιωσήφ τού Ησυχαστή, πού κλείστηκε μέσα στο Δαφνί για να ζήση μεταξύ των ασθενών και να τούς βοηθήσει ως ένας από αυτούς. Ο ιατρός ανακάλυψε το μυστικό του, αλλά ο Ιερέας μετά από λίγο κοιμήθηκε μόλις μετάλαβε στην θεία Λειτουργία. Τελικά ο νεαρός ιατρός αποφάσισε να χειροτονηθεί Ιερέας για να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε σημαντικά σχόλια για τίς συναντήσεις τού ιατρού με τον ιερέα και συμπέρανε ότι η ποιμαντική της Εκκλησίας στον πόνο των σύγχρονων νέων έχει ή οφείλει να έχη πρότυπο την κένωση τού Χριστού.
Μετά την ομιλία μοιράσθηκε η βασιλόπιτα πού το φλουρί της αντιστοιχούσε σε ένα χρηματικό ποσόν και σε βιβλία, και έγινε η κλήρωση τεσσάρων λαχνών πού έλαβαν ένα χρηματικό ποσό από το ταμείο ευποιΐας τού Μητροπολίτη, ενώ προσφέρθηκε δεξίωση από τούς Συνδέσμους Αγάπης σε όλους τούς φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντοπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος τού Ναυπακτιακού Αστέρα Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και διευθυντές Λυκείων και Γυμνασίων της πόλεως.