Αρχική » Θεοφάνεια στη Σμύρνη: 94 χρόνια σιωπής τελειώσαν σήμερα

Θεοφάνεια στη Σμύρνη: 94 χρόνια σιωπής τελειώσαν σήμερα

από kivotos

Με μια ηλιόλουστη μέρα γιόρτασε η Σμύρνη τα Θεοφάνεια, με την πρώτη επίσημη τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού να πραγματοποιείται φέτος, μετά από 94 χρόνια από την καταστροφή του ’22. Το ιστορικό γεγονός, που έγινε καθώς η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τη σχετική άδεια, ίσως αποτελεί μια αρχή αναζωογόνησης και της εκεί Ελληνικής κοινότητας, που σήμερα αριθμεί μόλις 300 άτομα. Όπως δήλωσε ο αρχιμανδρίτης του Ιερατικού Θρόνου πατέρας Κύριλλος Συκής, ιερατικός προϊστάμενος Σμύρνης, και παλαιότερα είχε ζητηθεί άδεια αλλά «υπήρχε δυστοκία», ενώ το 2006 είχε γίνει η τελετή αλλά ανεπίσημα και «βεβιασμένα».

Φέτος όμως όλα ήταν διαφορετικά καθώς στην ιστορική προκυμαία, το «Quai» της Σμύρνης, μπροστά από το κτήριο του παλαιού Ελληνικού Προξενείου, έγινε η τελετή επίσημα και σε πολύ φορτισμένο κλίμα συγκινησιακά. Ο π. Κύριλλος έψαλε με σπασμένη φωνή, ενώ είχε συγκεντρωθεί ένα μικρό πλήθος από περίπου 150 άτομα, ανάμεσα τους αρκετοί Έλληνες από Αθήνα, Λέσβο και Χίο που έφθασαν ειδικά για το ιστορικό γεγονός, όπως και αρκετοί Ρώσοι και Γεωργιανοί, κάτοικοι Σμύρνης.

Ο π. Κύριλλος σε συνέντευξη του είχε πει προηγουμένως πως «έχουμε αρκετούς που θέλουν να βουτήξουν και είναι συγκινητικό, γιατί δεν θέλουν απλά να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό αλλά και για να ακουμπήσουν τα κουφάρια των προγόνων μας, που είναι μέσα στη θάλασσα στη Σμύρνη». Και πράγματι όταν ρίχθηκε ο Σταυρός στην ήρεμη θάλασσα, 7 κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά για να τον ανασύρουν.

Αίσθηση έκανε η παρουσία εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας, του τοπικού Αρχιεπισκόπου π. Λορένζο ο οποίος απελευθέρωσε συμβολικά και ένα περιστέρι, του π. Μαξιμιλιανού (προϊσταμένου του Καθολικού Ναού του Αγίου Ιωάννη) όπως και μοναχών.

Όταν τελείωσε η τελετή, ο Αρχιμανδρίτης ευχαρίστησε του παρευρισκομένους, ανάμεσα τους τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη Θεόδωρο Τσακίρη και τον βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, τις τοπικές αρχές που βοήθησαν στην οργάνωση της τελετής, όπως και την τουρκική κυβέρνηση που «μας έδωσε τη μεγάλη χαρά να αισθανθούμε την συνέχεια της ιστορίας, της φυλής, της πίστης μας».

Ο ίδιος, είχε ρίξει λίγο πριν στη θάλασσα ένα μπουκέτο λουλούδια, λέγοντας απλά «για τους προγόνους μας», ενώ κατέληξε ευχαριστώντας όσους βούτηξαν στα νερά του Αιγαίου, στην «Μαρτυρική θάλασσα, για να πιάσουν το Σταυρό του μαρτυρίου και τη μαρτυρία της Εκκλησίας και του γένους μας. Ευχόμαστε σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται στο ρου της ιστορίας, χωρίς πότε να χάνεται, να λησμονείται αλλά πάντα να είναι παρούσα».

Η τελετή καλύφθηκε από δεκάδες τουρκικά ΜΜΕ, που την αντιμετώπισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και σεβασμό.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ