Ιδιαίτερη σημασία αποκτά πλέον η  ήττα της κυβρνησης Τζουγκάνοβιτς  στο Μαυροβούνιο με τη συμβολή του κλήρου καθώς η  ηγεσία της νέας πλειψοψηφίας έχει εξαγγείλει την αλλαγή του νόμου ο οποίος δέσμευε περιουσίες μοναστηριών και περιόριζε τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα αποσύρει τον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, υπογράμμισε ο ηγέτης του Κόμματος «το Μέλλον του Μαυροβουνίου» Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος ηγείται της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας που κέρδισε τις εκλογές.

«Δεν θα δεχτούμε έναν νόμο που θέτει σε κίνδυνο την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν παρέχει το πιο σημαντικό δικαίωμα στην ελευθερία», δήλωσε ο Κριβοκάπιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης.
Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Κριβοκάπιτς, του ηγέτη του κόμματος «Μαύρο και Άσπρο» Ντρίταν Αμπαζόβιτς και του αρχηγού του Κόμματος «Ειρήνη είναι το έθνος μας» Αλέξα Μπέσιτς.
Οι τρεις εταίροι συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι θα διατηρήσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και τις διεθνείς δεσμεύσεις όπως η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν θα άρουν την αναγνώρισή τους στο Κοσσυφοπέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσυρση του νόμου, ο οποίος υφάρπαζε την περιουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ήταν από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος «Για Το Μέλλον του Μαυροβουνίου»
Χθες, επίσης Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος μετέβη στο Βελιγράδι όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στο Μαυροβούνιο, τις διώξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και τα αποτέλεσμα των εκλογών.