Νωρίς το πρωί της ημέρας των Θεοφανειών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος  Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι , ο βουλευτής του Νομού Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο τ. βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ.  Θανάσης Νταβλούρος.

Λίγο πριν το τέλος της δοξολογίας, ο κ. Αμβρόσιος, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο και τους εκατοντάδες πιστούς που κατέκλυσαν το ναόμ προέτρεψε όλους να βρίσκονται στις επάλξεις για το Χριστό και την πίστη, την οποία όπως τόνισε, “κάποιοι “μεγάλοι», Εβραίοι κυρίως, έχουν βαλθεί να την εξοντώσουν».

Για πρώτη φορά όπως είπε, η Ελλάδα έχει επίσημα δύο θρησκείες και την Ορθόδοξη και την Μουσουλμανική, ενώ σε Δημοτικό Σχολείο της Θράκης, όπου ο Δήμαρχος  είναι μουσουλμάνος,  ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και Θράκης να σταματήσουν στα σχολεία οι θρησκευτικές εορτές.

Ο κ. Αμβρόσιος χαρακτηριστικά είπε: «Μπορεί να γέρασα, αλλά δεν τα έχασα. Δεν είμαι τρελός, τον παριστάνω, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της Εκκλησίας που δυστυχώς και αυτή σιωπά».

Δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και τον αδελφό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τον 93χρονο Γιάννη Παρασκευαΐδη, ο οποίος είναι και ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα μιας πολύ δυνατής εκκλησιαστικής προσωπικότητας, που έμελλε να σημαδέψει την Ελλάδα για μια ολόκληρη δεκαετία και όπου όπως είπε ο κ. Αμβρόσιος δεν έχει λείψει τόσα χρόνια ποτέ από την Εκκλησία.

Ακολούθως, πλήθος πιστών, με σύμμαχο τον καλό καιρό, παραβρέθηκαν στο παλιό λιμάνι Αιγίου προκειμένου να γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

28 τολμηρά παιδιά βούτηξαν στα νερά προκειμένου να πιάσουν το Σταυρό και να λάβουν την ευλογία Του, ανάμεσα τους και η 9χρονη Βασιλική Θανασούλια και ο 13χρονος Ευάγγελος Ζαντές.