Την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της τρίτης τάξης του Λυκείου (HSC Class 2020) του Ελληνορθόδοξου Κολεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Σίδνεϊ. Ευρισκόμενοι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής τους, καθότι φέτος ολοκλήρωσαν τον κύκλο της βασικής τους εκπαίδευσης και πλέον θα ξεκινήσουν είτε νέες σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση, είτε την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, οι νέοι άκουσαν με προσοχή από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου τις πατρικές νουθεσίες και συμβουλές που τους απηύθυνε μετά από τη Δοξολογία, την οποία τέλεσε το πρωί της Τετάρτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Κίνγκσφορντ.

Παρόντων των ιερέων της Ενορίας, του π. Στυλιανού Σκούτα και του π. Αμφιλοχίου Παπαντωνίου, καθώς και της Διευθύντριας του Κολεγίου, κ. Αιμιλίας Κατσογιάννη, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε με λόγους αγάπης προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, δηλώνοντας καταρχάς υπερήφανος που βρισκόταν ανάμεσά τους. Και δήλωσε υπερήφανος, πρωτίστως διότι διέκρινε πως οι νέοι του σχολείου είναι κοντά στον Χριστό. «Αυτός είναι η επιτυχία μας», τόνισε με έμφαση, εξηγώντας ότι «ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή όχι τόσο καλά αποτελέσματα πετυχαίνετε στις εξετάσεις σας, στην ακαδημαϊκή σας ζωή, στην καριέρα και στο εργασιακό σας περιβάλλον, το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας είναι πόσο κοντά είστε στον Χριστό». «Χωρίς Αυτόν, όλα τα κοσμικά επιτεύγματα δεν σημαίνουν τίποτα», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, για να συμπληρώσει ότι «μόνο ό,τι διαρκεί στην αιωνιότητα έχει ουσία, μπορεί να κάνει τη διαφορά και μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας και αυτή των πλησίον μας».

Ακολούθως, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την περίοδο της φοίτησής τους στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος απέκτησαν ισχυρά θεμέλια στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους νέους να τα διατηρήσουν σε όλη τη μετέπειτα πορεία τους, καθώς αυτά αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητάς τους.

Επιπλέον, τους κάλεσε να μείνουν κοντά στην Εκκλησία, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Ενισχυθείτε από το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και τραφείτε με την τροφή της αιώνιας ζωής – με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Συνεχίστε να συμμετέχετε στις Θείες Λειτουργίες, όπου η γλυκύτητα της θείας χάριτος ρέει εν αφθονία. Διατηρήστε τις κοινωνικές και φιλικές σχέσεις που έχετε σφυρηλατήσει σε ένα ορθόδοξο περιβάλλον και με τους ιερείς σας. Αν κάνετε αυτά τα πράγματα, τότε σίγουρα θα πετύχετε, γιατί ο Χριστός θα είναι μαζί σας και μέσα σας».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος ενθάρρυνε τους αποφοίτους του Κολλεγίου να θέσουν υψηλούς στόχους και να μελετήσουν επιμελώς, για να αξιοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα χαρίσματα, που τους έχει δώσει ο Θεός. «Αλλά ό,τι κι αν κάνετε», επισήμανε, «να το κάνετε για τη δόξα του Θεού και για το καλό των γύρω σας».

Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος προσέφερε σε όλους τους νέους από ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, ενώ με την ευκαιρία αυτή τούς μετέφερε ένα απόσπασμα από την προς Τιμίθεον Α’ επιστολή του Αποστόλου Παύλου, στο οποίο αναφέρεται: «Μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω, ἀλλά τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἀγνείᾳ». Βασιζόμενος στα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τον αγαπημένο φίλο του, Τιμόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε αντίστοιχα τους νέους, που πλέον πέρασαν στην ενήλικη ζωή, να γίνουν υπόδειγμα με τις επιλογές που θα κληθούν να κάνουν ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στην αδικία, ανάμεσα σε αυτά που έχουν αξία και βάθος και σε εκείνα που είναι ρηχά και προσωρινά. «Αντιμετωπίστε αυτές τις καταστάσεις με τη δύναμη του χαρακτήρα που θεμελιώσατε μέσω της εκπαίδευσής σας σε αυτό το ιερό ίδρυμα», τους τόνισε, «και να είστε σίγουροι ότι η Εκκλησία είναι μια κοινότητα στην οποία ανήκετε πάντα».

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος έδωσε ολόψυχα στους νέους την πατρική του ευλογία και τις εγκάρδιες ευχές του για τις εξετάσεις τους και για τις μελλοντικές τους προσπάθειες, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν πάντοτε την υποστήριξη, τόσο του ίδιου προσωπικά, όσο και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και των κληρικών της. «Ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο αρχίζει για εσάς», ανέφερε κλείνοντας και ευχήθηκε: «Είθε ο Θεός να σας ευλογεί όλους!».