Τα λείψανα του μάρτυρα ιερέα Ζαχαρία , ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, βρέθηκαν , μαζί με αρχαιότητες που παραπέμπουν στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέωντα και στην βασιλεία του αυτοκράτορα Ηράκλειτου, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης της εκκλησίας Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ. Βασίλειος, τόνισε ότι η ανεύρεση των λειψάνων του μάρτυρα π. Ζαχαρία “είναι πολύ σημαντική τόσο για την Εκκλησία της Κύπρου, όσο και για τον κυπριακό λαό”.

Προς επιβεβαίωση της ταυτότητας του μάρτυρα δόθηκαν τα λείψανα στον Φώτη Φωτίου, Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων και στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας για να γίνουν εξετάσεις DNA. Από τις αναλύσεις τα λείψανα τοποθετήθηκαν χρονολογικά στις αρχές του 17ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Βασίλειος αναφέρθηκε στην ιστορία του πατρός Ζαχαρία. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Συνοδική Επιτροπή για να εξεταστεί η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και των εθνομαρτύρων του 1821, κατά πόσον δηλαδή θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο φάκελος , που θα σχηματιστεί ενδεχομένως να υποβληθεί και στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση, που λήφθηκε για το ναό της Παναγίας Παναγιώτισσας ήταν να γίνει ανακαίνιση του, ενώ ταυτόχρονα χρειαζόταν ανανέωση και θεμελίωση του ναού, αφού ήταν κτισμένος στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας. Σκάβοντας για τα έργα ανακαίνισης, ανευρέθηκαν λείψανα ατόμου για τον οποίο η παράδοση αναφέρει πως ανήκαν στον π. Ζαχαρία, που είχε αποκεφαλιστεί τον 17ο αιώνα.

Πρόσθεσε ότι «ένας από τους Γέροντες του Αποστόλου Βαρνάβα που ήρθε να ζωγραφίσει στην αψίδα της εκκλησίας την εικόνα της Παναγίας Παναγιώτισσας, ανέφερε πως πίσω από το παράθυρο του ιερού είναι θαμμένος ο πατήρ Ζαχαρίας. Επίσης ο εργολάβος του έργου, Όμηρος Νικολή, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης της εκκλησίας, οραματίστηκε την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν το λείψανο , κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις ανασκαφές”.

Εξήγησε πως «το λείψανο εντοπίστηκε πράγματι στον εξωτερικό χώρο κάτω από το παράθυρο του ιερού, όμως έλειπε το κεφάλι το οποίο τελικά βρέθηκε τοποθετημένο στα γόνατα», είπε και σημείωσε πως «αυτό αποτελούσε την επιβεβαίωση πως επρόκειτο για τα οστά του π. Ζαχαρία».