Αρχική » Κοζάνης για τα Ελληνοτουρκικά : ”Ας κάνουν κατά εδώ και θα τους φτάσουμε πέρα από την Άγκυρα”

Κοζάνης για τα Ελληνοτουρκικά : ”Ας κάνουν κατά εδώ και θα τους φτάσουμε πέρα από την Άγκυρα”

από christina

Με βαθειά συγκίνηση  ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, κατά τη διάρκεια  κηρύγματος   στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Κοζάνης μίλησε  περί του μαρτυρικού θανάτου του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Μάλιστα ο Σεβασμιότατος, κατά τη διάρκεια της διήγησης και συγκεκριμένα στο σημείο όπου ανέφερε ότι, στο «κύκνειο άσμα» του, ο Χρυσόστομος απηύθυνε, επιστολή προς τον Ε. Βενιζέλο στη Γαλλία, όπου εκείνος είχε αποσυρθεί, είπε: “E βέβαια, έτσι κάνουν οι άρχοντες. Συγγνώμη άρχοντες μου, στα δύσκολα “δρόμο” …και μετά γυρίζουμε, πλέον, ήρωες”.

“Πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής για να δούμε το τότε και το σήμερα”, συνέχισε, ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης, για έρθει και στο “σήμερα”, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: “Αφού βλασφημούμε κάθε μέρα – μέχρι σήμερα – το Χριστό μας, μέσα από το Σώμα & το Αίμα Του, την Θεία Κοινωνία, ότι από εκεί θα μεταδοθεί ο κορωνοϊός και τα υπόλοιπα, απέστρεψε ο Θεός το πρόσωπό του, από τη χώρα μας ή κι αν υπάρχει λίγη ευλογία, είναι για τους πολύ λίγους, που υψώνουν χείρα βοηθείας. Εγώ χαίρομαι που σας βλέπω σήμερα εδώ αλλά και σαν απλοί χριστιανοί, εκκλησιάζεστε; Όχι, όχι! (Μόνο) σε δοξολογίες και σε τέτοια, γιατί δε μπορούμε να ακούμε αυτά που λένε οι παπάδες και οι δεσποτάδες. Την αλήθεια λένε οι παπάδες κι οι δεσποτάδες. Αυτό που βιώνουν διαχρονικά κι έχουμε υποχρέωση, έχουμε δικαίωμα, έχουμε καθήκον, όλοι οι ρασοφόροι, σ’ αυτή την χώρα, να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας αλλά την ίδια στιγμή και φωνή προσευχής προς το Θεό. Άρχοντες μου είμαστε Έλληνες, έχουμε μια αρετή, πάνω απ’ όλες (τις αρετές), τη φιλοτιμία. Ν’ ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους αλλά να ξέρουμε όμως ποιοι είναι φίλοι μας και ποιοι είναι φίδια, για να μας φάνε. Αγαπάμε την Ευρώπη. Ναι! Αλλά εμείς τη φτιάξαμε την Ευρώπη”.

Τέλος, ο Μητροπολίτης, ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του κι αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις του, είπε “Ας κάνουν κατά εδώ, ας κάνουν, αλλά ας είμαστε ενωμένοι και θα τους φτάσουμε πέρα από την Άγκυρα” γιατί οι”Έλληνες πολεμούν με ψυχή” και κάλεσε όλους τους πιστούς, εντός του ναού, να αναφωνήσουν (όπως κι έγινε) τα ακόλουθα: “Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ελλάδα μας, Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, Zήτω η Χωροφυλακή μας, Ζήτω οι γιατροί μας αυτή τη δύσκολη περίοδο”.

Η στιγμή που αναφώνησαν οι πιστοί: “Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ελλάδα μας, Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, Zήτω η Χωροφυλακή μας, Ζήτω οι γιατροί μας αυτή τη δύσκολη περίοδο”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ