Αρχική » Κρίσιμες ώρες για τους μοναχούς του Άγίου Όρους

Κρίσιμες ώρες για τους μοναχούς του Άγίου Όρους

από christina

 
Αναβρασμός επικρατεί  στα μοναστήρια, τις σκήτες και τα κελιά στο ‘Αγιο Όρος  μετά τα διαπιστωμένα κρούσματα.Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Μονή του Αγίου Παύλου που έχει μπει σε καραντίνα είναι 5  ,ενώ κρούσματα έχουν και στη μονή Χιλανδραρίου.
 
Σε συναγερμό βρίσκεται το Άγιον Όρος, καθώς τουλάχιστον οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες στη Μονή Αγίου Παύλου, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό καραντίνα.

Μέσα στην Μονή Αγίου Παύλου είναι 5 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 2 είναι έξω σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οκτώ είναι μέχρι στιγμής  τα επιβεβαιωμένα σε όλο το Όρος

Διευκρινίζουμε ότι,  συνολικά δέκα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μοναχούς του Αγίου Όρους. Τα οκτώ από αυτά μεταξύ μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και ένα στη Λακοσκήτη.

Στο μεταξύ διασωληνωμένος σε μονάδα για κορωνοϊό του νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται 85χρονος μοναχός του Αγίου Όρους. Ήδη ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με το νοσοκομείο ζητώντας σχετική ενημέρωση για την πορεία της υγείας του καθώς είναι γνωστή η σχέση του με την Ορθοδοξία.

Σύμφωνα με το Voria.gr, ο μοναχός διεκομίσθη το περασμένο Σαββατοκύριακο εκτάκτως στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19. Σύμφωνα με πηγές, ο μοναχός έχει υποκείμενα νοσήματα και η κατάστασή του είναι μεν βελτιωμένη τις τελευταίες ώρες, αλλά παραμένει βαριά.

Σε εγρήγορση είναι η πολιτική διοίκηση του Άθωνα. Ο αναπληρωτής πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ανέφερε πως: “Περιμένουμε  να έρθει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να κάνει περαιτέρω εξετάσεις όπου η Ιερά Επιστασία κρίνει. Αύριο το πρωί ή το αργότερο, μεθαύριο, θα γνωρίζουμε εάν υπάρχουν και αλλού κρούσματα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας μοναχός έχει μεταφερθεί για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ ακόμη ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις αναμένεται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για το αν το Άγιο Όρος  κλείσει για ένα διάστημα για τους προσκυνητές. Το τελευταίο διάστημα  τα μέτρα είχαν κάπως ατονήσει και οι έλεγχοι είχαν περιοριστεί .

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ