Αρχική » Aγωνία για τους μοναχούς του Άγίου Όρους

Aγωνία για τους μοναχούς του Άγίου Όρους

από christina

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε όλο το  Άγιο Μέτρων και σήμερα καθώς  και χθες το βράδυ άλλοι τρείς μοναχοί βρέθηκαν θετικοί  στον ιό. Από την Ιερά Κοινότητα ωστόσο εκφράζουν φόβους οτι τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα αλλά δεν έχουν ληφθεί  δείγματα από το σύνολο το μοναχών.

Εκτός των μοναχών  φόβος υπάρχει και για όσους μπαινοβγαίνουν στο Όρος είτε ως προσκυνητές είτε ως εργαζόμενοι.Το ιδανικό , όπως λένε οι μοναχοί, είναι να μην υπάρχουν επισκέψεις προσκυνητών ή όταν αυτές γίνονται θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά.

Ο αριθμός των προσκυνητών  που επιτρέπεται είναι σχετικά μικρός αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ως προς τις μετακινήσεις των επισκεπτών από μονή σε μονή και στις μετακινήσεις τους  προς απομακρυσμένα κελιά.

Περαιτέρω διερεύνηση για πιθανά κρούσματα σε μοναστήρια και σκήτες γίνεται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που παραμένει στο Αγιον Ορος, ενώ εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορoνοϊού, απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος. Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στις Καρυές με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου του αναπληρωτή διοικητή Αρίστου Κασμήρογλου και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας με τις αγιορείτικες αρχές λόγω της ανησυχίας για διασπορά του κορωνοιού καθώς υπήρξε προβληματισμός τόσο για την διασπορά του κορωνοιού αλλά και για την τήρηση των μέτρων.

Δέκα επισκέπτες ανά μονή
 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος.Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Πάντως πάρα τα δημοσιεύματα περί κλεισίματος    του Αγίου Όρους  για να μην πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αυτό ο Ρώσος πρωθυπουγρός Μιχαήλ Μισούστιν , εκτός απροόπτου η  επίσκεψη αυτή θα γίνει κανονικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ