Αρχική » Τον τοπικό Οσιομάρτυρα Παύλο γιόρτασε η Μητρόπολη Πατρών

Τον τοπικό Οσιομάρτυρα Παύλο γιόρτασε η Μητρόπολη Πατρών

από kivotos

Μέ λαμπρότητα γιορτάστηκε  στην Μητρόπολη Πατρών την Κυριακή μετά τα Φώτα, στις 10 Ιανουαρίου 2016, η εορτή τού Αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου τού Πατρέως,  Ηγουμένου των εν Ραϊθώ, υπό των Βαρβάρων αναιρεθέντων, Πατέρων.

Η εορτή πραγματοποιήθηκε στόν Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών όπου ευρίσκεται η ιερά εικόνα τού Οσιομάρτυρος Παύλου, η οποία ιστορήθηκε με δαπάνη του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου Ευσταθοπούλου, εκ Πατρών. Ο Ιεράρχης έκανε γνωστό στην Πάτρα τον Οσιομάρτυρα Παύλο και τούς σύν αυτώ αναιρεθέντας Αββάδες από το 1948, όταν υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πατρών.

 Η μνήμη των εν Σινα και Ραιθώ αναιρεθέντων Πατέρων εορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου, αλλά στη Μητρόπολη Πατρών έχει ορισθεί να εορτάζεται την πλησιέστερη Κυριακή στην ημερομηνία αυτή.

Μετά την κοίμηση τού αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος Ευσταθίου τα της εορτής ανέλαβε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα η οικογένεια Μπαρούση. (τώρα ο Ιερεύς πλέον Ιωάννης Μπαρούσης μετά τηςς Πρεσβυτέρας και των τέκνων τους.)

Την ιδία ημέρα έχει ορίσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, να τελείται μνημόσυνο των προκατόχων του Αρχιερέων, ως και τού αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου τού Πατρέως.

Των ιερών ακολουθιών στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, τής Θείας Λειτουργίας και τού Μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, αναφερθείς στο μαρτυρικό τέλος τού Οσιομάρτυρος Παύλου και των σύν αυτώ αναιρεθέντων Οσίων Αββάδων εις την εν Ραϊθώ Μονή και εις την μεγάλη τιμή για την πόλη των Πατρών, γιά την καύχησή της εν Κυρίω να έχη στόν κατάλογο των Αγίων των εξ’ Αχαϊας,  τόν Οσιομάρτυρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Οικονόμον τόν π. Ιωάννη Μπαρούση, ο οποίος πέρα από τά εφημεριακά καθήκοντά του στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο «Άξιον Εστί» υπηρετεί και στα Γραφεία της Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι 2 εκ των τεσσάρων τέκνων τού π. Ιωάννου  είναι Ιερομόναχοι.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ