Αρχική » Εορτάζει τον Άγιο Πλάτωνα Αίβαζίδη η Καστοριά

Εορτάζει τον Άγιο Πλάτωνα Αίβαζίδη η Καστοριά

από christina

 

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας κατά το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου 2020, θα τιμήσει για πρώτη φορά τον Άγιο Πλάτωνα τον Αϊβαζίδη (†1921), μετά την κατάταξη αυτού στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τον παρελθόντα χρόνο. Οι ιερές Ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, όπου ιερουργούσε ο ένδοξος αυτός ιερομάρτυς σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18:00: ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 07:00: ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, η ιερά ακολουθία της αγιοκατατάξεως και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Πλάτωνος πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Ποιός είνα ο Άγιος 

Ο Άγιος Πλάτωνας Αϊβαζίδης γεννήθηκε στην Πάτμο το 1852 μ.Χ. και ανατράφηκε με τα χριστιανικά ιδεώδη. Στα 15 του χρόνια έγινε δόκιμος στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή.

Το 1892 μ.Χ. έγινε Διάκονος του Μητροπολίτη Λήμνου και αργότερα πήγε για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί γνώρισε τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανό Καραβαγγέλη, του οποίου έγινε βοηθός.

Όταν ο Γερμανός έγινε Μητροπολίτης Αμάσειας στην περιοχή του Πόντου, ο Πλάτωνας τον ακολούθησε. Εκεί κατηγορήθηκε από τους Τούρκους ότι είχε υποκινήσει επανάσταση των Ελλήνων και τελικά κρεμάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 μ.Χ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ