Αρχική » Μόσχα: ”Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει την βούληση των ΗΠΑ”

Μόσχα: ”Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει την βούληση των ΗΠΑ”

από christina

H κόντρα Αμερικής -Ρωσίας έχει μεταφερθεί πλέον στο εκκλησιαστικό. Η Μόσχα κατηγορεί την Αμερική  οτι χρησιμοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ρώσους ότι χρησιμοποιούν την ορθοδοξία για πολιτικούς σκοπούς.

Μετά τα όσα είπε από την Ελλάδα ο Πομπέο για τη Ρωσία η απάντηση ήρθε από το Πατριαρχείο Μόσχας:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να εφαρμόσει την πολιτική του” – δήλωσε την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πατριαρχείου Μόσχας για Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Ο Εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι “η αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής με την απλότητά της: χρησιμοποιώντας το Φανάρι για τα δικά του συμφέροντα, σκοπεύει να πολεμήσει την επιρροή οποιουδήποτε άλλου κράτους που δεν είναι έτοιμο να εκπληρώσει τη βούληση του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτό εκφράζεται από το στόμα του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως”.

Ο κ. Λεγκόιντα ανέφερε ως παράδειγμα την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της εκκλησίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ μαζί με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, δημιούργησαν μια “θρησκευτική” δομή με σκοπό την άσκηση της καλοπροαίρετης πολιτικής επιρροής, και η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες πιστούς Ουκρανούς.”

Κλείνοντας ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πατριαρχείου Μόσχας για Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι κοινές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Σούδα είναι μια απόδειξη της εν λόγω πολιτικής.

Για μια ακόμη φορά Ρωσία και Αμερική με αφορμή την επίσκεψη την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα βρήκαν αφορμή για να αντιπαρατεθούν και για τον ρόλο της Εκκλησίας.Ο κ.Πομπέο από τη Σούδα τόνισε:

“Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε στενότερη συνεργασία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω κακόβουλων δραστηριοτήτων, όπως η εξάπλωση της παραπληροφόρησης για την πανδημία και η προσπάθεια να οικειοποιηθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία” – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, δεν έκανε καμία αναφορά στην Ρωσία και στην

Η Πρεσβεία  της Ρωσίας στην Αθήνα αντέδρασε μέσω Twitter : «Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό».

Ενταση υπήρχε και για όσα συμβαίνουν στην λευκορωσία, όπου

 ο Επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφορίων κ. Σεργκέι Ναρίσκιν κατηγορεί ττις ΗΠΑ γιατί: παρεμβαίνουν επίσης ανεπιτήδευτα στη θρησκευτική κατάσταση στη Λευκορωσία, επιδιώκοντας να πιέσουν τους εκπροσώπους των ορθόδοξων και καθολικών”.

Ρωσία και Αμερική και στα βαλκάνια αντιπαρατίθενται για τον ρόλο της ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή .Η μεν Ρωσία θέλει να ηγηθεί στους ορθοδόξους σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και επιθυμεί τον περιορισμό του ρόλου του  Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η κρίση κορυφώθηκε μετά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, ένα γογονός που έχει  ανοίξει την όρεξη σε Σκόπια,Μαυροβούνιο, Κόσσοβο.   

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ