Αρχική » Κορωνοϊός: Οι “ψεκασμένοι” κατά της μάσκας ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

Κορωνοϊός: Οι “ψεκασμένοι” κατά της μάσκας ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

από christina

 

 

Αν κάποιος κατατάσσει τους αρνητές της μάσκας στους “ψεκασμένους” κάνει λάθος.Οι αρνητές σε πολύ μεγάλο βαθμό ανήκουν πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σύμφωνα με MERTON ANALYSIS για το MEGA  αλλά και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες εμφανίζονται να αρνούνται ότι η χρήση μάσκας προστατεύει. Η άποψη αυτή διατρέχει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως τους αντισυστημικούς, τους Δεξιούς και τους Κεντρώους. Το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα, η οικονομική- κοινωνική τάξη διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο.

Η ακτινογραφία των στάσεων της κοινωνίας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κοροναϊό με βάση την έρευνα της METRON ANALYSIS για το MEGA δείχνει κυρίως πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των μη συστημικών κομμάτων βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις κυρίαρχες επιστημονικές επιλογές.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η πλειοψηφία στην κοινωνία αφού στα μεγάλα κόμματα μπορεί μεν τα ποσοστά να είναι σχετικά χαμηλά αλλά ο απόλυτος αριθμός είναι σημαντικά υψηλός, καταδεικνύοντας ότι μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας  διαπνέεται από αντιεπιστημονικές απόψεις ή δεν έχει πεισθεί για την ανάγκη χρήσης της μάσκας ή απλώς αντιδρά.  Οι αρνητές προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο πολίτες, χωρίς να μπορούν να συνυπολογιστούν όσοι δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.   

Περίπου 225.000 ψηφοφόροι της ΝΔ από τους 2.251.411 πολίτες που την ψήφισαν το 2019 διαφωνούν ότι η μάσκα προστατεύει. Περισσότεροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς 249.346 ψηφοφόροι του θεωρούν πως η μάσκα δεν προσφέρει προστασία. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ συντάσσονται με αυτή την άποψη 54.902. Μόλις 20.971 ψηφοφόροι του ΚΚΕ δηλώνουν ότι η μάσκα δεν προστατεύει.

Από όσους ψήφισαν λευκό άκυρο άνω των 27.000 πιστεύουν ότι η μάσκα δεν προστατεύει. Τα λοιπά κόμματα συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25 που βρίσκονται στη Βουλή είχαν λάβει συνολικά 859.566 ψήφους. Έτσι, 300.848 ψηφοφόροι από την δεξαμενή των Λοιπών διαφωνούν με τη μάσκα.

Οι δεξιοί ψηφοφόροι έχουν την πρωτοκαθεδρία στην άρνηση της προστασίας από τη χρήση μάσκας. Περίπου δύο στους δέκα (19%) ισχυρίζονται ότι δεν προστατεύει ενώ το χαμηλότερο ποσοστό συγκεντρώνουν οι κεντροδεξιοί(10%) και οι αριστεροί (11%). Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι διαφωνούν σε πολύ υψηλά ποσοστά και φθάνουν σχεδόν στα επίπεδα των δεξιών με ποσοστό 17%.   

Η ανάλυση σε εκπαιδευτικό επίπεδο δείχνει ότι τα ποσοστά των αρνητών της μάσκας είναι υψηλότερα σε όσους έχουν βασική και μέση εκπαίδευση. Αγρότες, εργάτες και μικρομεσαίοι επίσης δηλώνουν σε υψηλότερα ποσοστά ότι διαφωνούν με την άποψη ότι η μάσκα προστατεύει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ