Αρχική » ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ: Απάνθρωπο ιερείς να ζητούν από τους πιστούς να μη φορούν μάσκα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ: Απάνθρωπο ιερείς να ζητούν από τους πιστούς να μη φορούν μάσκα

από christina

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα επίκαιρα ζητήματα παραχώρησε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στην εκπομπή “Επισημάνσεις” και τους δημοσιογράφους Μαρίνα Κονδύλη και Δημοσθένη Δούκα, στο Θράκη ΝΕΤ ΤV.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα μέτρα που θέσπισε η πολιτεία κατά του κορονοϊού στις εκκλησίες και πως αυτά αντιμετωπίζονται από τους πιστούς, ο κ. Άνθιμος σημείωσε πως “όλες αυτές οι καταστάσεις είναι δύσκολες αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να σεβαστούμε αυτά που λέγονται και να τα τηρούμε όσο κι αν είναι δύσκολα και υπερβολικά” και πρόσθεσε πως “πρέπει να αποφεύγουμε όλες τις πρόχειρες γνώμες και επισημάνσεις προκειμένου να συμβάλουμε όλοι στο να μειωθεί η διασπορά και να μην έχουμε θύματα. Είναι μεγάλο βάρος για την ψυχή μας να συντελέσουμε έστω και άθελά μας στο να χάσει και ένας άνθρωπος τη ζωή του”.

Σε ερώτηση για το αν η κρίση αυτή ανέδειξε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα σε θεολογία και επιστήμη, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως διευκρίνισε ότι “δεν έχουμε σύγκρουση επιστήμης και θεολογίας. Η επιστήμη πολύ σωστά ερμηνεύει το επιστητό της και εμείς πολύ σωστά ερμηνεύουμε την αγάπη του Θεού και όταν αυτά τα δυο δεν τα ερμηνεύσουμε σωστά και παράλληλα τότε επιτρέπουμε μία φαινομενική σύγκρουση” και ξεκαθάρισε πως “ό,τι λέει η θεολογία για τον Θεό το ακούει ο κόσμος και ό,τι λένε οι επιστήμονες το ακούνε και οι θεολόγοι και οι κληρικοί και πειθαρχούνε σε αυτό”.

Με αφορμή την προσπάθεια ορισμένων ιερέων να παρακινούν τους πιστούς στις εκκλησίες να μη φορούν μάσκες, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε πως ένας τέτοιος ιερέας “δεν είναι πατέρας που νοιάζεται για το ποίμνιό του αφού μια τέτοια κίνηση είναι εντελώς αντιεπιστημονική και απάνθρωπη” και συμπλήρωσε πως “εάν σε έναν από αυτούς που εμπιστεύονται αυτόν τον κληρικό και ακούν αυτά που λέει του συμβεί ένα κακό, τότε τι λόγο θα δώσει στον Θεό που έγινε η αφορμή ένας άνθρωπος να βασανιστεί με διασωληνώσεις ή ακόμη και να πεθάνει;”

Ερωτώμενος το πώς αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι την ιδία στάση κρατούν και ορισμένοι ιεράρχες στο να αμφισβητούν δηλαδή την επιστήμη και τη χρήση της μάσκας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε πως “παλεύουμε και εμείς οι μητροπολίτες να καταλάβουμε την πίστη μας και να εμβαθύνουμε μέσα σε αυτήν και να τη βιώσουμε. Όντως υπάρχουν μητροπολίτες οι οποίοι είπαν στην αρχή να μη φοράμε μάσκες και στη συνέχεια αρρώστησαν και οι ίδιοι από τον κορονοϊό” και πρόσθεσε πως “ούτε και οι αγιορείτες είχαν καταλάβει το μέγεθος, ούτε είχαν αντιληφθεί τα ιατρικά δεδομένα και στην αρχή λέγαν πρόχειρα πράγματα τώρα όμως έρχονται και λένε σας παρακαλούμε ακούστε τους επιστήμονες”.

Για το κίνημα κατά της μάσκας που υπάρχει στα σχολεία, ο κ. Άνθιμος επεσήμανε πως  “είναι λάθος. Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν να το αντιμετωπίσουν πολύ σωστά και σοβαρά, αλλά το να λέμε ότι οι μάσκες είναι κάτι πρόχειρο δεν είναι σοβαρό. Είναι ανεύθυνο και ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους”.

Θέλοντας να υπερασπιστεί τη στάση που κράτησε όλο αυτό το διάστημα με τις αποφάσεις της η εκκλησία της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε πως “η εκκλησία θέλησε να προλάβει να μη φορτωθεί στην ιστορία της την ρετσινιά μιας απάνθρωπης συμπεριφοράς απέναντι σε μία δοκιμασία του Θεού. Η εκκλησία πρέπει να δοκιμάζεται για να δούμε την αγάπη που έχουν οι κληρικοί και οι λαϊκοί μέσα στην εκκλησία για το συνάνθρωπό τους” διευκρινίζοντας παράλληλα πως “η εκκλησία σύστησε να τηρούμε τα μέτρα προκειμένου η εκκλησία να μείνει στην ιστορία ότι έκανε το παν να αποσοβήσει τη διασπορά αυτού του κινδύνου”.

Με αφορμή την άποψη ορισμένων ότι όλα αυτά που γίνονται σήμερα οφείλονται στο ότι εμείς οι ορθόδοξοι γίναμε οικουμενιστές και δεν ακολουθούμε την ορθή πίστη, ο κ. Άνθιμος σημείωσε πως “οφείλουμε να καταλάβουμε ότι η εκκλησία είναι εκκλησία όταν ανοίγεται. Ο Χριστός δεν κράτησε την εκκλησία μέσα στα όρια του εβραϊσμού όπως ήθελαν κάποιοι απόστολοι. Έτσι και σήμερα από το άνοιγμα αυτό κάποιοι φοβούνται και λένε να μείνουμε σαν το στρείδι κλεισμένοι μέσα στον εαυτό μας μη τυχόν κάποιοι χαλάσουν την πίστη μας” ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “την πίστη δεν την κρατάω ούτε εγώ ούτε και καμία σύνοδος. Την εκκλησία την κρατάει ο ίδιος ο Χριστός. Φοβόμαστε δηλαδή ότι αυτός δεν θα διατηρήσει την πίστη μας αλώβητη; Ανοίγεται και σήμερα για να πάρει όλο τον κόσμο στην αγκαλιά της και να τον κάνει εκκλησία, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στην πίστη και στην πράξη της. Αυτός είναι ο ρόλος της”.

Κληθείς να σχολιάσει την αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων χριστιανών, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απάντησε πως “εγώ θα σύστηνα στους χριστιανούς να νοιάζονται περισσότερο για την ψυχή τους και λιγότερο για τα γεωπολιτικά. Εμείς δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωμάτες άλλα πιστοί άνθρωποι. Όλα αυτά υπάρχουν μεν σαν πολιτικές και γεωπολιτικές κινήσεις που η εκκλησία οφείλει και εκεί να πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά δεν απασχολούν τους Χριστιανούς” και συμπλήρωσε πως “δυστυχώς όμως είναι ένας πειρασμός που οι χριστιανοί μας αντί να προσεύχονται, αντί να αγαπούν, βρίσκουν τέτοιου είδους γεωπολιτικά, πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά γεγονότα προκειμένου να διχάζονται μεταξύ τους”.

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς η εκκλησία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες ορισμένων ανθρώπων για την υπογραφή στο Κολυμπάρι της Κρήτης, ο κ. Άνθιμος, ανέφερε πως “το θεωρώ τιμή μου και ευλογία μεγάλη ότι στη σύνοδο αυτή ήταν όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες. Κάποιες βέβαια δεν ήθελαν να έρθουν με δική τους ευθύνη έναντι στην εκκλησιαστική ιστορία που εκ των υστέρων το μετάνιωσαν. Αυτή η σύνοδος ήταν μια μεγάλη ευλογία για εμάς τους ορθοδόξους, γιατί μετά από χίλια χρόνια μας αξίωσε η χάρη του Θεού να κάνουμε μια τέτοια σύνοδο”.

 

Στην προσπάθεια του Ρωσικού Πατριαρχείου να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να διεκδικήσει την ορθόδοξη πρωτοκαθεδρία, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε πως “όλη αυτή η τακτική εμάς τους Έλληνες μας πλήγωσε πάρα πολύ το ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία προσεταιρίστηκε την πολιτική της Ρωσίας και προσπαθεί να σβήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή να ανατρέψει την εκκλησιαστική τάξη που υπάρχει εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια και να αναλάβει εκείνο τα πρωτεία της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας”, επισημαίνοντας παράλληλα πως “δεν είναι ορθόδοξο αυτό και δεν μπορεί να γίνει μεταχειριζόμενη πολιτικά δεκανίκια και γεωπολιτικούς τρόπους. Αν ανατραπεί αυτή η ιερή τάξη που επικράτησε τόσα χρόνια θα ανατραπεί όλη η ορθοδοξία, γιατί όλοι οι λαοί θα ζητήσουν μία πρωτοκαθεδρία”.

Για το θέμα που έχει επικρατήσει με την εκκλησία των Σκοπίων, ο κ. Άνθιμος θέλοντας να πάρει θέση σημείωσε πως “θα δούμε τι θα φέρει ο Θεός και πού θα οδηγήσει τα πράγματα και εκείνοι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι. Έχουμε τις ευαισθησίες μας αλλά όμως θέλει ευγένεια και ευαγγελική λεπτότητα και διάκριση, όχι σκληρότητα, πολεμική, μίσος και κακότητα”.

Οι παρουσιαστές έκλεισαν τη συνέντευξή τους ζητώντας από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως να σχολιάσει τον λόγο που η εκκλησία προχωρά στη μετάφραση κάποιων εκκλησιαστικών κειμένων στη νεοελληνική γλώσσα, με τον κ. Άνθιμο να απαντά πως “αναγκαζόμαστε μερικές φορές να τα λέμε και στα νέα ελληνικά γιατί – λυπάμαι που το λέω σήμερα – τα νέα παιδιά δυστυχώς δεν διδάσκονται αρχαία. Οπότε να φτάσουμε να μιλάμε μία ξένη γλώσσα στην εκκλησία; Μακάρι κάτι να αλλάξει και να γνωρίσουμε οι Έλληνες αυτήν την πλούσια κοιτίδα του πολιτισμού μας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Μέχρι τότε ας μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε ως φροντιστήρια τους ναούς μας για να μάθουν τα νεότερα παιδιά τι λέμε στην εκκλησία”.

 


Πηγή: orthodoxia info

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ