Αρχική » Στα Ελληνορθόδοξα σχολεία της Νέας Υόρκης ο Ελπιδοφόρος

Στα Ελληνορθόδοξα σχολεία της Νέας Υόρκης ο Ελπιδοφόρος

από christina

 

Τα ημερήσια σχολεία «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον διευθυντή Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, την πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία, Αθηνά Κρομμύδα, τον π. Βασίλειο Δρόσο, τον αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδοί του τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εισήλθαν στις αίθουσες διδασκαλίας, συνομίλησαν με τους δασκάλους και τους μαθητές και τους ευχήθηκαν επιτυχίες για το νέο σχολικό έτος.

Οι διευθυντές των σχολείων και οι ιερατικοί προϊστάμενοι αμφοτέρων των κοινοτήτων ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί για να εφαρμόσουν το υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των δύο σχολείων παρακολουθούν δια ζώσης την διδασκαλία, ενώ μερικοί μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως .

Οι διευθυντές των σχολείων ανέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ότι εφέτος εγγράφτηκαν νέοι μαθητές ακόμη και στις μεγαλύτερες τάξεις, οι οποίοι προέρχονταν από τα δημόσια σχολεία της περιοχής.

 

ο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ λειτουργεί από το 1977 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο σχολείο στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και ένα από τα προηγμένα σε όλη την Αμερική και παρέχει την δυνατότητα σε τετρακόσιους περίπου μαθητές να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο με μια ανθοδέσμη και του δώρισαν μια μάσκα με το έμβλημα του σχολείου προκαλώντας συγκίνηση τόσο στον Αρχιεπίσκοπο, όσο και στην πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αθηνά Κρομμύδα.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους μαθητές πως είναι τυχεροί διότι τα σχολεία τους τελούν υπό την αιγίδα των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και τους κάλεσε να κάνουν από κοινού την προσευχή.

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ είναι ένα από τα αρχαιότερα Ημερήσια σχολεία των ΗΠΑ και το μοναδικό ημερήσιο σχολείο στην κομητεία του Μπρονξ.
Το σχολείο αριθμεί 145 μαθητές.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν στα σκαλιά του σχολείου ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Συλβέστρος Μπερμπέρης, ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Δημητράτος και ο διευθυντής του σχολείου Τζον Ατάνας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επικοινωνία με τους μαθητές που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα μεταξύ των οποίων ένας από τη Σερβία και ένας από την Βουλγαρία.

 

Λίγο πριν την αποχώρησή του από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις προς τις «Αναμνήσεις» και την «Greek News» που παρακολούθησαν την επίσκεψή του και στα δύο σχολεία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδειγματική λειτουργία των σχολείων ακόμη και στην εποχή του κορωνοϊού.

«Από την επίσκεψη μου στα δύο σχολεία διαπίστωσα ότι τα σχολεία μας λειτουργούν σωστά με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Με τις μάσκες, με τις κοινωνικές αποστάσεις και με τα μέσα που χρειάζονται για την απολύμανση και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά διότι αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια των σχολείων και των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά εδώ ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω διάδοση αυτού του επικίνδυνου ιού. Πέραν της ασφάλειας διαπίστωσα την επιτυχημένη διεξαγωγή των μαθημάτων, το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης, της άρτιας διοργάνωσης από τεχνικής απόψεως, διότι ακόμη και τα παιδιά που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, τα ίδια παιδιά, ακόμη κι αν βρίσκονται στην Σερβία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου από εκεί παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματα. Διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο των δασκάλων και διδασκαλισσών μας, την αγάπη και την αφοσίωση των διευθύνσεων των σχολείων και την ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή που δίνουν οι ιερείς μας στην επιστασία και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Είμαι χαρούμενος διότι, παρά τις πολύ δυσμενείς συνθήκες τις οποίες περνάμε όλοι μας, τα σχολεία μας λειτουργούν καλά και κάνουμε το Σταυρό μας να συνεχιστεί αυτό. Ο ρόλος της Εκκλησίας σε όλες τις εκφάνσεις της Ομογένειας και στην εκπαίδευση είναι κυρίαρχος και καθοριστικός και είναι ένας παράγοντας προόδου, μόρφωσης και επιτυχίας», πρόσθεσε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την ιδιαιτερότητα της νέας σχολικής χρονιάς επεσήμανε: «Το ιδιαίτερο είναι η ίδια η πανδημία η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την φοβία που υπάρχει από κάποιους για την μετάδοση του ιού, αλλά νομίζω πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει ήδη γίνει».

«Οι συστάσεις των αρμοδίων οργάνων υπηρεσιών υγείας τηρούνται . Ο ιός είναι καινούργιος και όλοι μαθαίνουμε. Ακόμη και οι επιστήμονες και οι ιατροί μαθαίνουν τον ιό. Ό,τι ξέρουμε το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και αυτό είναι παρήγορο», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Συλβέστρος Μπερμπέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και εστίασε την προσοχή του στο γεγονός ότι αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς έχουν μεγαλώσει στους κόλπους της κοινότητας και η πλειοψηφία των γονέων είναι απόφοιτοι του σχολείου.

Πηγή: anamniseis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ