Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς Έλληνα μουσουλμάνου κατοίκου της Ξάνθης, ο οποίος στρεφόταν κατά πλήθους διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 52/2019, που καθορίζει «τους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης» και «τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διεύθυνσης υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης».

Ο προσφεύγων στρεφόταν κατά του εν λόγω Π.Δ. και ως προς την παράλειψη πρόβλεψης, αφενός της δυνατότητας άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του μουφτή, αφετέρου για το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιόν του, με τον ισχυρισμό ότι θίγεται ως προς τις οικογενειακές και κληρονομικές του σχέσεις το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην οποία ανήκει.

Συγκεκριμένα, η ολομέλειά του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1822/2020 απόφασή της (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Μακρής) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του μουσουλμάνου ότι «η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του προσβαλλόμενου Π.Δ. κατά το σκέλος που προβλέπει ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία και επί ισλαμικών διαθηκών και επί της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 και είναι ακυρωτέα λόγω κατάχρησης εξουσίας».Από την ολομέλεια του ΣτΕ απερρίφθησαν, μεταξύ των άλλων, οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντα ότι με το προσβαλλόμενο Π.Δ. 52/2019:Θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και παραβιάζεται το άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραβιάζονται τα άρθρα 14 της Συνθήκης των Σεβρών και τα άρθρα 42, 43 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης, οι διατάξεις του Π.Δ., που αφορούν τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης.

Παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες με τις διατάξεις του Π.Δ., με τις οποίες οργανώνονται οι Μουφτείες ως αυτοτελείς αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να ελέγχονται ευθέως από την εκτελεστική εξουσία και να καταργείται η αυτόνομη οργάνωση και λειτουργία του πολιτιστικού, εθιμικού και θρησκευτικού αυτού θεσμού.

Κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, επιβάλλεται από το προσβαλλόμενο Π.Δ. να εκδίδονται οι αποφάσεις του Μουφτή σε μη κατανοητή από αυτά γλώσσα, δηλαδή στα Ελληνικά και στα Οθωμανικά.

Κατά παράβαση του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών Συνθηκών αποκλείονται από τη δικαιοδοσία του Μουφτή τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που δεν διαμένουν στη Θράκη (με μειοψηφία μίας ψήφου).