Αποκαλυπτικός ήταν χθες το πρωί ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιο στη συνάντηση που είχε με τους ιερείς της Μητρόπολης του. Παρόντων περίπου 80 ιερέων ο κ. Αμβρόσιος δήλωσε για άλλη μία φορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί το 2018. Τότε θα έχει κλείσει 40 συναπτά έτη στην ηγεσία της Τοπικής Μητρόπολης και ο ίδιος θα είναι 80 χρονών.

Όπως επισήμανε ο ίδιος στους ιερείς, οι ιεροί κανόνες της Ιεράς Συνόδου δεν επιτρέπουν την παραίτηση αφού ο Μητροπολίτης έχει ισόβια θητεία. «Ο πατέρας μιας επαρχίας, όπως και ο πατέρας, πεθαίνει φυσιολογικά μέσα στην οικογένειά του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο νόμος επίσης δεν ορίζει έξοδο, παρα μόνο εφ’ όσον ο Μητροπολίτης δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του και αυτό γίνεται ύστερα από έλεγχο που θα διενεργήσει τριμερής επιτροπή γιατρών που θα έχει υποδείξει η Ιερά Σύνοδος.Ωστόσο, η βούληση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, είναι δεδομένη και γι αυτό προετοιμάζει τους ιερείς της επαρχίας του για το μεταβατικό στάδιο.

Ο Σεβασμιότατος ομολόγησε ενώπιον των ιερέων πως ποτέ δεν είχε «αυλή». «Έμεινα μόνος, σε επικοινωνία με όλους εσάς και τον κόσμο». Αποκάλυψε επίσης, πως τρέχει από το πρωί έως αργά το βράδυ για διοικητικά θέματα της Μητρόπολης, ωστόσο παραμένει δυνατός και δείχνει ζωηρότερος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο έχουν την ίδια ηλικία.

Θέλει να αποχωρήσει όμως γιατί κανείς δε θέλει να τον λυπάται, ωστόσο δεν έκρυψε την ασφάλεια που του προσφέρει η διοίκηση σε αυτή την ηλικία. «Η Μητέρα Εκκλησία, είναι μητριά για τους αρχιερείς ενώ για τους ιερείς δεν έχει καμία μέριμνα.»

Ο κ. Αμβρόσιος, αποκάλυψε επίσης πως τα 1.600 ευρώ που παίρνει, εφ’ όσον φύγει θα μειωθούν και δε θα μπορεί να συντηρηθεί, «το βιολογικό μου ρολόι, έχει αλλάξει, δε μπορώ να πάω σε μοναστήρι», δήλωσε με νόημα. Και συνέχισε «Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της θυσίας μου». Αν και οι γονείς πέθαναν σε βαθιά γεράματα, ο ίδιος είπε στους ιερείς: «Δε θέλω να με λυπάστε, σας έδωσα τη ζωή μου, δε θα σας φορτώσω και τα γηρατειά μου».

Με εξομολογητική διάθεση, ο κ. Αμβρόσιος αποκάλυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η τοπική Εκκλησία. Σχεδόν, 2,7 εκ. ευρώ χρωστά το κράτος κάνοντας τη διαχείριση δυσκολότερη από ποτέ. «Θα έφευγα τώρα, αλλά δε θα εγκαταλείψω το σκάφος σε μία φουρτούνα», είπε και φανέρωσε ανοιχτά πλέον την πρόθεσή του να ορίσει τριανδρία «Τρόικα», όπως την ονόμασε που θα «τρέξει» τα θέματα της Μητρόπολης, υπό την υψηλή εποπτεία του ίδιου κυρίως στα οικονομικά.

Τον Πρωτοσύγκελο Ιωακείμ Βενιανάκη, τον όρισε υπεύθυνο για τη διοίκηση και την εποπτεία των ιδρυμάτων, μάλιστα του έδωσε και τον τίτλο του Επιτηρητή. Τον πατέρα Χρήστο Τσάκαλο, υπεύθυνο για τις ενορίες και τους εφημέριους και τον πατέρα Βασίλειο Πετρόπουλο για τα περιουσιακά στοιχεία της Μητρόπολης.

Μάλιστα, ρώτησε και τους ιερείς να εκφράσουν την άποψή τους για την απόφασή του, αλλά όλοι έμειναν σύμφωνοι με το νέο σχήμα. Από πλευράς των τριών, ο Επιτηρητής πλέον Ιωακείμ Βενιανάκης, και για λογαριασμό των άλλων δύο, ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο για την τιμή και την εμπιστοσύνη.