Αρχική » Πάτρα: Εγκρίθηκε η δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης

Πάτρα: Εγκρίθηκε η δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης

από kivotos

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Πατρέων αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση για την δημιουργία του κέντρου αποτέφρωσης. Το αποτεφρωτήριο θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου Πατρών και δεν θα έχει καμινάδα, αφού θα βασίζεται σε κλιβάνους με ειδική καύση.

Από την ψηφοφορία απείχε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Πόλη» Χρήστος Μπακαλάρος, ενώ υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, οι άλλες δημοτικές παρατάξεις που μετείχαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και είναι οι: «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», «Τώρα για την Πάτρα» και «Ανυπότακτη Πολιτεία».

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στους κατοίκους του νότιου διαμερίσματος της Πάτρας. Υποστηρίζουν ότι σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το βιοτεχνικό πάρκο βρίσκονται κατοικίες, δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Αντιπρότειναν στην επιτροπή να κατασκευάσει το κέντρο στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Πατρών είχε στείλει επιστολή στον Δήμαρχο κ. Πελετίδη ζητώντας του να μην προχωρήσει το θέμα.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πατρέων, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στον Μητροπολίτη, απαντά στις αιτιάσεις του με το εξής σκεπτικό:

«Με την σημερινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι πλέον δυνατή στο Δήμο μας η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.). Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους.

Η Δημοτική Αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στην ερώτηση συμπολιτών μας, αν αυτό είναι έργο προτεραιότητας, απαντούμε ότι, δίνουμε λύση σε θέματα που αφορούν τη ζωή του λαού μας, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά το Δήμο.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είχαμε και έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την προώθηση έργων που θα αναβαθμίσουν τις λαϊκές γειτονιές. Αυτός ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, όπως φάνηκε και από τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016, όπου αναφέρονται τα έργα και οι παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ