“Στην Εκκλησία λειτουργούμε βάζοντας μπροστά, όπως και στις καρδιές μας, την πρόθεση “συν”, με σύνοδο, συμπόρευση, συλλειτουργία, συναντίληψη. Και η συνοδικότητα έρχεται να συναντήσει την Ιεραρχία και την κανονικότητα, σε ένα ευλογημένο εκκλησιαστικό τρίπτυχο”. 

Την θέση αυτή εξέφρασε ο μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερώνυμος κατά την διάρκεια της παρουσίασης του τρίτου τεύχος του επιστημονικού περιοδικού- επετηρίδας ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι “. Συνοδικότητα σημαίνει συν-απόφαση. Σημαίνει σεβασμός στη γνώμη του καθενός. Σημαίνει να συζητιούνται όλα τα θέματα που ανακύπτουν στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά και στην κοινωνία την οποία η Εκκλησία αγκαλιάζει. Αυτή η συζήτηση γίνεται τόσο στο επίπεδο των επισκόπων, αλλά και στον κλήρο και στον λαό. Και είναι απόδειξη του σεβασμού της Εκκλησίας στον κάθε πιστό, στον κάθε άνθρωπο. Όμως η συνοδικότητα δε νοείται χωρίς την Ιεραρχία”.

Ο μητροπολίτης της θεσσαλικής πόλης επεσήμανε πως “υπάρχει μία διάχυτη τάση σε κοινωνικό επίπεδο ότι οι θεσμοί της Εκκλησίας πρέπει να λειτουργούν με βάση ανθρώπινα κριτήρια. Για παράδειγμα, γίνεται συζήτηση για το όριο ηλικίας των επισκόπων, παραθεωρώντας ότι στην Εκκλησία το σημαντικότερο κριτήριο για τον επίσκοπο και τον ιερέα είναι η ικανότητα τέλεσης της θείας λειτουργίας και όχι η προβεβηκυία ηλικία. Γι’ αυτό και χρειάζεται σεβασμός και την ίδια στιγμή εμπιστοσύνη σ’ Αυτό το τρίπτυχο: συνοδικότητα-ιεραρχία-κανονικότητα.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε την συντακτική ομάδα του περιοδικού και όλους τους συνεργάτες που διακόνησαν το τρίτο τεύχος, δείχνοντας ξανά τη δυναμική της Λάρισας και την δυνατότητα της Εκκλησίας να απευθύνεται σε όλους και ιδιαίτερα και στους μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από έναν διαφορετικό λόγο.Από την πλευρά του ο διευθυντής της έκδοσης, λαρισαίος κληρικός Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, απηύθυνε σκέψεις πάνω στην συνοδικότητα, τονίζοντας ότι “συνοδικότητα στην πράξη σημαίνει συνάντηση και συνοδοιπορία. Το αίτημα δεν είναι μόνο για το πολίτευμα της Εκκλησίας. Η συνάντηση και η συνοδοιπορία, η έγνοια για το εμείς, σήμερα έχει γίνει μείζων ανάγκη στην οικογένεια, στην παιδεία, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική”, ενώ πρόσθεσε ότι “Συνάντηση και συνοδοιπορία προϋποθέτουν την μοναδική αξία του καθενός ανθρώπου, την αγάπη, την υπομονή, τη συγχώρεση, την συναντίληψη. Αυτός είναι και ο αυθεντικός πνευματικός δρόμος, τον οποίο η Εκκλησία δε διδάσκει μόνο, αλλά βιώνει”.